Вијести, Култура

КУСТЕНДОРФ: ОАЗА ФИЛМА

Београд – Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф, седми по реду, биће одржан од 18. до 23. јануара на Мокрој гори, најављено је на јучерашњој конференцији за новинаре. Према речима редитеља и оснивача манифестације Емира Кустурице, међу познатим учесницима ове јединствене филмске смотре у Дрвенграду наћи ће се: Ашгар Фархади, Паоло Сорентино, Беренис Бежо, Франсоа Озон, Александрос Авранас, Јуриј Биков и Ђанфранко Роси.

Славни ирански редитељ и сценариста Ашгар Фархади биће главни гост фестивала. Фархади је за свој филм „Надер и Симин: Развод“ освојио бројне награде међу којима су и Златни глобус, Златни медвед, као и Оскар. Гост Кустендорфа биће и Италијан Паоло Сорентино, аутор филма „Велика лепота“, који је пре нешто мање од месец дана понео награду Европске филмске академије за најбољи филм.

 Најбољи европски филм: Велика лепота, Фото: Гианни Фиорито / Бета АП

Најбољи европски филм: Велика лепота, Фото: Ђани Фиорито / Бета АП

Француски редитељ Франсоа Озон доноси филм „Млада и лепа“, Јуриј Биков, један од најбољих младих руских редитеља, долази с филмом „Мајор“, а Александрос Авранас са својим остварењем овенчаним венецијанским Сребрним лавом за режију „Мисс Виоленс“. Овогодишњи добитник Златног лава у Венецији Ђанфранко Роси за филм „Свети ГРА“ био је гост и на недавно завршеном Фестивалу ауторског филма у Београду. Њихови филмови биће приказани у оквиру програма Савремене тенденције.

Специјални гост биће и Беренис Бежо, која ће председавати међународним жиријем. Она је филмску славу стекла улогом Пепи Милер у сада већ култном остварењу „Артист“ Мишела Азанависијуса, а недавно је награђена и на Канском фестивалу за улогу у Фархадијевом филму „Прошлост“.

– Тајна овог фестивала и његовог одржавања је у његовом програму, у идеји да се, када се светска филмска индустрија ломи, и даље снимају ауторски филмови. Наша идеја је да помогнемо рад младих људи и да их охрабримо делима најуспешнијих аутора прошле године – објаснио је Кустирица.

Он је нагласио да су готово сви аутори филмова у такмичарском програму, који покрива област од Сингапура до Северне Америке и од Кине до Јужне Америке, потврдили своје учешће на фестивалу, и додао да је најскупља ставка овог фестивала њихов долазак.

У такмичарском програму налази се 15 филмова из целог света, о  наградама ће одлучивати жири, у којем су поред Бежоа, и Гиљермо Аријага и Срђан Кољевић.

Такмичари ће учествовати и на мастеркласовима гостију. Они ће моћи и да погледају „бисере“ америчког новог таласа 70-их. На програму ће бити филмови: „И коње убијају, зар не“ Сиднија Полака, „Плави војник“ Ралфа Нелсона, „Пет лаких комада“ Боба Рафелсона, „Кабаре“ Боба Фосија и „Опасне улице“ Мартина Скорсезеа.

– Ако упоредимо „И коње убијају, зар не“ и „Фарму“, видимо да смо се деградирали као људи и вратили примитивном, животињском – рекао је Кустурица. – Рафелсонов филм „Пет лаких комада“ много је утицао на моју каријеру и заразио ме филмом. „Кабаре“ смо изабрали јер живимо у времену растућег фашизма и нацизма, али то нећемо да признамо – казао је Кустурица.

Како је циљ Кустендорфа да промовише младе и нове ауторе, формирана је и нова секција „Нови аутори“, у оквиру које ће бити приказан филм „Драган Венде – Западни Берлин“ и „Мали Будо“.

У музичком програму наступају Заз, Емир Кустурица и Забрањено пушење, Рибља чорба, Мостар севдах реунион и Махала Раи Банда.

Кустурица се захвалио Министарству културе са министром Иваном Тасовцем на челу на помоћи и рекао да је предстојећи Кустендорф организован за кратко време, јер су до пре месец и по дана мислили да га неће ни бити. Фестивал је реализован уз помоћ владе, Мећавника и „Забрањеног пушења“.

Светски филм у кризи

Осврнувши се на плакат који је урађен у маниру Мунковог „Крика“, Кустурица је рекао да плакат одражава расположење организатора, али и чињеницу да је светски филм у кризи.

– Снимање филма данас једнако је самоубиству, што показује и плакат – нашалио се редитељ.

Члан УО ФЦС?

На питање новинара да ли ће прихватити место члана Управног одбора Филмског центра Србије, Кустурица је одговорио да је о томе разговарао са министром културе Иваном Тасовцем, али да нису ништа договорили.

– Требало би да дефинишемо шта би то технички значило пре него што бисмо даље разговарали о томе – објаснио је Кустурица.

Извор: Данас

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *