Вијести, Култура

Како Француска штити свој језик и писмо?

Фејсбук, Твитери и емејл протерани са француских радио и ТВ станица

ПАРИЗ – Француска регулаторна агенција за медије је јуна 2011 забранила помињање друштвених мрежа „Фејсбук“ и „Твитер“ на телевизијским и радио станицама, осим уколико нису теме новинарских извештаја.

Одлука се спроводи позивањем на законску одредбу из 1992. године, према којој и употреба ових сервиса на интернету представља рекламу.

Портпарол француске регулаторне агенције Кристин Кели објаснила је да се, помињањем назива друштвених мрежа, овим компанијама које су вредне више милијарди долара даје предност у односу на сличне сервисе који се боре за место на интернету.

“Помињање ових мрежа представља нарушавање конкуренције. Ако дозволимо помињање „Твитера“ и „Фејсбука“ у етру, то би отворило Пандорину кутију, и онда би нам се јавиле остале друштвене мреже и питале нас: А зашто не и ми?”, нагласила је владина службеница Кристин Кели.

Међутим, познати француски блогер Метју Фрејзер ову забрану објашњава традиционалним француским протекционизмом када је у питању ширење америчке културе.

“„Фејсбук“ и „Твитер“ су америчке друштвене мреже и оне у Француској представљају симбол англо-саксонске доминације и провоцирају укорењени анимозитет у француској психи у односу на англо-саксонску културу“, оценио је Фрејзер.

У Француској је још 2003. године у комуникацији између државних институција забрањена употреба речи “е-маил”.

Књижевник Миле Медић, аутор „Завештања Стефана Немање“ са пријатељима

Књижевник Миле Медић, аутор „Завештања Стефана Немање“ са пријатељима

Уз дозволу Мила Медића, овде смо уз језик додали и писмо:

„Запамти, чедо моје, да свако освајање и отцјепљење није толико опасно за народ колико је штетно за нараштај. То може штетити само једном нараштају, а не народу. Народ је, чедо моје, трајнији од нараштаја и од сваке државе. Кад-тад народ ће се спојити као вода чим пукну бране које га раздвајају. А језик и писмо, чедо моје, језик и писмо су та вода, увијек иста с обје стране бране, која ће као тиха и моћна сила која брегове рони опет спојити народ у једно.“

„Завештање о језику“ имате на овој вези:
http://www.vijestio.com/vijesti/mile-medic-zavjestanje-jezika

Лаза М. Костић је рекао: „Свака употреба латинице за српски језик је антисрпски чин!“. Многи данас не знају ко је био Лаза М. Костић и ко је Миле Медић.

Извор: Блиц,Политика,Миле Медић, Вијестио

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *