Вијести, Мишљења

Кацинијада

Није проблем кад неко из међународне заједнице фалсификује историју и лаже на рачун Срба и Србије, навикли смо, али јесте проблем кад то ради у Београду, или комшилуку, а београдски медији лажи преносе без осећаја и потребе да их демантују, или неком другом пруже прилику да то учини.

Јелко Кацин, словеначки европарламентарац, дао је интервју порталу „Аналитика“ – чије је седиште у Подгорици, а Танјуг пренео – у којем износи неколико познатих неистина чија је вишегодишња примена исте претворила у класику опањкавања Србије.

На страну то што је Кацин изједначио Путина и Милошевића, за бриселског службеника очекивано, али оно што је казао упоређујући Крим и Косово, прелази линију подметања и политичке некоректности. Рекао бих да се ради о потцењивању публике, приступу типа: ма то је нижа врста, могу да им кажем шта год хоћу. Шта је то казао Јелко?

Прво, да је Милошевић кроз стварање Републике Српске и Републике Српске Крајине хтео да оствари наум – сви Срби у једној држави. За једног солидно позиционираног играча међународне заједнице, што Кацин јесте, ово је ипак неочекивано низак ниво аргументације постављене тезе.

Срби су већ живели у једној држави, звала се Југославија, и све српске реакције почетком деведесетих година произашле су из жеље да се Југославија очува; можда другачија, модификована, али да се очува. Против тога, а за растурање Југославије, што се иначе зове сецесионизам, биле су Словенија и Хрватска. Оне су разбиле Југославију, формално и практично, документима и оружјем. Све је почело у Кациновој Словенији а командант медијске припреме, са више лажи него истине, био је Јелко Кацин. Овај данашњи, који се залаже за међународно право и поштовање државних граница. Нисмо заборавили.

Друго, Кацин тврди да се Косово и Крим никако не могу упоређивати из разлога што, каже он, аутономија Крима у саставу Украјине ничим није била угрожена. Ово је пуцањ, не у празно, већ у сопствену ногу.

А чим је била угрожена, не аутономија, већ скоро пуна самосталност Словеније у саставу Југославије? Због чега су се Словенци отцепили? Били су најбогатији, њихова република најразвијенија, имали су тржиште о каквом данас не могу ни да маштају, владали у Београду, у Словенију из других република пуштали само неквалификовану физичку радну снагу, радили шта су хтели… и први повукли ногу у рушењу међународно признате суверене државе, Југославије.

Идентичан случај имамо на Косову. Нису Албанци први пут самосталност затражили 1999. године, кад су с тим циљем подигли оружани устанак, већ 1981. године – кад су имали степен територијалне аутономије и политичке самосталности виши него што Словенија данас има у Европској унији. Имали су своју академију наука, Албанолошки институт, универзитет, моћ да блокирају и понижавају Београд кад год им се прохте. И није им било довољно, тражили су међународно признату државу. Као и Словенци десет година касније.

vucic-kacin-foto vest

Вучић и Кацин – јесенас…

Није мука нити је опасно понижавати оклеветану и понижену Србију. Лако је мртвом вуку мерити реп. Што Кацин опсервације о Криму, Косову, Украјини, Путину и Милошевићу не изговори у Москви?

Извор: ћириличне Вечерње Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *