Вијести, Живот и Здравље

Француска дозволила „дубоко и континуирано увођење у сан“ неизлечивих пацијената

ЈЕДИНИ ПРЕДУСЛОВ ЈЕ ДА САМ ПАЦИЈЕНТ – ДОК ЈЕ ПРИ СВЕСТИ – ТО ЗАТРАЖИ

        ФРАНЦУСКИ посланици изгласали су данас, великом већином гласова, закон којим се лекарима одобрава да уведу пацијенте у последњој фази неизлечиве болести у дубок сан који се завршава смрћу.

        Према овом закону, који је распламсао жустру дебату о еутаназији, жеље које људи изнесу у свесном стању да не буду стављени под апарате за вештачко одржавање живота ако дођу у фазу када то постаје неопходно, постају правно обавезујуће за лекаре, преноси АФП.

        Посланик Жан Леонети резимирао је закон који је предложио као „успављивање пре смрти како би се пацијент поштедео патњи“.

        Закон је усвојен са 436 гласова према 34.

        Седница је накратко прекинута када је група људи бацила папире са галерије, узвикујући слогане као што су „Не еутаназији!“.

        Еутаназија је незаконита у Француској, али је председник Франсоа Оланд обећао током своје председничке кампање 2012. да ће размотрити ово питање које изазива поделе у земљи.

        Анкете показују да је већина Француза (96 одсто) за увођење пацијената у дубок сан уколико могу сами да донесу одлуку о томе.

        Нешто мањи проценат испитаника (88 одсто) се слаже са тим да медицински тим треба да донесе такву одлуку уколико пацијент за то није способан.

        Осам од 10 Француза би чак ишло и даље и легализовало би еутаназију.

        Француски закон из 2005. године већ је легализовао пасивну еутаназију, која подразумева изостанак лечења које је потребно да би се тежак болесник одржао у животу.

Француска дозволила „дубоко и континуирано увођење у сан“ неизлечивих пацијената

Француска дозволила „дубоко и континуирано увођење у сан“ неизлечивих пацијената

Међутим, нови закон иде даље од тога и допушта лекарима да примене „дубоко и континуирано увођење у сан“ пацијената у последњој фази неизлечиве болести, закључује француска агенција.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *