Вијести, Мишљења

Да ли неко хоће да уклони трагове НАТО рушења Србије?

Трагом вести од пре неколико дана да је почело рашчишћавање рушевина бившег Генералштаба у самом центру Београда, ког је разорним пројектилима уништио НАТО савез у агресији на тадашњу Југославију, то јест на Србију, поставља се питање – да ли неко хоће да уклони трагове НАТО рушења, и зашто би то могао бити нечији интерес?

Подсетимо, Северноатлантска алијанса је током вишемесечног бомбардовања Србије 1999. године између осталог уништила и импресивно здање Генералштаба, које је својевремено било процењено на око 45 милиона евра, јер је заузимало укупну површину од преко 30.000 квадратних метара, а сматрано је и за прави архитектонски бисер. Такође, том здању је додељен статус споменика културе, а последњих десетак година је имало сврху подсећања на злочин који је учињен над Србијом, па су зато и многи туристи на бизаран начин то сматрали атракцијом и обавезно су сликали сабласне рушевине, а истину о последицама бомбардовања су односили са собом у своје земље.

Иначе, посебно су стране дипломате и државници били згранути приликом својих посета Београду, и тешко су могли да поверују да је тако нешто било могуће да се деси у савремено доба, односно да се тако дивљачки уништава једна земља такорећи у срцу Европе, на прагу 21. века.

Међутим, како је ових дана рекаопортпарол Министарства одбране Србије, мајор Кривокапић, радници Војнограђевинске установе Београд су почели да уклањају армиранобетонску конструкцију некадашњег улаза у тај објекат, и још је додао они у овом периоду започињу радове и очекују долазак камиона и механизације која ће износити камење. Он је навео да је планирано време извођења радова на рашчишћавању рушевина Генералштаба 70 радних дана, а површина која ће бити расчишћена износи око 2.100 квадратних метара.

© Фото: ru.wikipedia.org/Dungodung/cc-by-nc

© Фото: ru.wikipedia.org/Dungodung/cc-by-nc

А на новинарско питање – да ли Министарство одбране и Војска Србије чисте објекат због доласка инвеститора заинтересованих за изградњу хотела, мајор Кривокапић је одговорио да то питање није у надлежности Министарства одбране, нити Војске Србије, него да они засад само желе да очисте тај део како би га учинили угледнијим и да би на том простору насули земљиште и озеленили га, а затим ће урадити нови асфалт, како би по његовим речима, «све изгледало пристојније и угледније».

Међутим, поменуте претпоставке да се све то чини ради приватизације и доласка страних инвеститора су се потврдиле, с обзиром да је први потпредседник Владе Александар Вучић изјавио да су Уједињени Арапски Емирати и његов пријатељ Шеик Мухамед спремни да инвестирају у обнову зграде Генералштаба, и још је додао да од Генералштаба може да се направи „нешто лепше“.

А нешто слично се могло чути и пре недељу дана, након недавне посете премијера Ивице Дачића Сједињеним Државама, када је било говора о томе да је и амерички краљ некретнина Доналд Трамп заинтересован да баш на тој локацији изгради луксузан хотел.

Дакле, у скорој будућности ће се видети шта ће се десити са зградом Генералштаба у средишту Београда, и да ли ће заиста на месту злочина да се појави туристички објекат. Како се сада чини, са тог места ће нестати један од најочигледнијих доказа нечувеног злочина НАТО над Србијом, па се зато у јавности чак појављују и сумње да се све то можда ради због могућег тихог учлањења Србије у тај војни савез. А онда би поготово у том случају здање срушеног Генералштаба представљало непријатно подсећање на агресију, барем за оне који су је починили.

 

Извор: Глас Русије/Ратко Паић

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *