Вијести, Живот и Здравље

Брусница – природни антибиотик

Спречава улазак бактерија у уринарни тракт, бешику и бубреге, а постојећима не дозвољава да опстану јер поспјешује њихово избацивање.

Укусна и освјежавајућа брусница (Vaccinium macrocarpa), по мишљењу западних стручњака, представља најздравије воће у прехрамбеном ланцу. И традиционална медицина јој одаје признање јер мало која биљка има тако јако антибиотско дејство. Изузетно је богата витамином Ц, који јој даје специфичан, киселкаст укус.

Потиче из Сјеверне Америке, гдје су је старосједеоци користили као лијек за многе болести, Индијанци су је „открили“ досељеницима у првој половини 17.вијека. У Европу је допутовала много касније и њен велики утицај на здравље није био одмах уочен. Данас је брусница најтраженија у Великој Британији, Француској и Њемачкој, највриједнија је пољопривредна култура америчке државе Масачусетс, главног свјетског произвођача.

Ипак, код нас се још стидљиво пробија до потрошача, у драгоцјеној ризници природе. Осим витамина Ц, садржи и велику количину витамина А, минерала, целулозе и многобројних хранљивих материја. Може да се једе свјежа, сува, смрзнута, а најчешће се конзумира као сок. Истраживања су показала да три чаше дневно повећавају ниво антиоксиданаса и доброг холестерола (ХДЛ), тако да се смањује ризик од болести срца и крвних судова за чак 40 одсто.

Освјежавајући сок Три килограма свјежих брусница убаците у литар воде и кувајте док им корица не испуца. Затим их испасирајте, а сок процједите кроз газу или цједиљку. Додајте 250 г шећера, кувајте два минута и непрестано скидајте пјену. Врели сок сипајте у загрејане флашице, оставите да се охлади и пијте.

Хипурична киселина из ове биљке дјелује као природни антибиотик, са израженим дејством против гљивица. Антоцијанини и проантоцијанини помажу у обнављању ћелија, које су одговорне за чуло вида. Захваљујући минималној количини шећера, снижава глукозу у крви и препоручује се дијабетичарима.

У народној медицини, брусница се користи за лијечење уринарних инфекција. Изузетно је важна за жене, јер чак 60 процената дама макар једном у животу има тај проблем. Инфекције мокраћних канала су врло упорне, па се код трећине пацијенткиња опет јаве у годину дана послије изљечења. А посебно су им склоне старије особе, труднице, жене у менопаузи и постменопаузи, обољели од дијабетеса…

Научна истраживања су показала да кондензовани танини у брусницама спречавају улазак бактерија у уринарни тракт, бешику и бубреге. А ако су већ доспјеле унутра, сок од брусница спречава њихово љепљење за зидове уринарног тракта, због чега их урин лакше избацује из организма. Оно због чега је брусница постала прави хит међу европским потрошачима је успјешно дјеловање на најчешћу и најнезгоднију бактерију – ешерихију коли.

За брусницу се тврди да је изузетно ефикасна и против бактерије Helicobacter pylori, која је у највећем проценту крива за појаву чира на желуцу. Али да би се бактерија у потпуности елиминисала треба свакодневно, више мјесеци, да се пије њен сок. Смањује и број бактерија у усној дупљи, тако спречава зубни плак и упалу десни. Доказано је да има и антиканцерогена својства, састојци у њој сузбијају раст ћелија рака и њихово ширење у организму.

Брусница

Брусница

Код бруснице није само љековит плод, већ и лист. У народној медицини се користи за подизање имунитета. Кашичица измрвљеног сувог листа (или филтер паковање) прелије се са 2 дл вреле воде, поклопи и остави да одстоји пет до десет минута. Процједи се и пије одмах, док је свјеж.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *