Вијести, Мишљења

Бранко Радун: Зашто је Зорану наљутио Рогозин?

Потпредседница Владе Зорана Михајловић поручила је заменику руског премијера Дмитрију Рогозину, који је рекао да би се Србији могао догодити “Келн 2”, да треба да води рачуна о својој држави, а не о нашој. Рогозин је упозорио да би се Србији у будућности могло десити исто што и Немачкој током новогодишње ноћи, кад су мигранти из Африке нападали жене. Ово је била једна узгредна опаска која сама по себи није завређивала коментар никога из Владе, а нарочито не министарке чији ресор нема много везе са мигрантима и потенцијалним проблемима који долазе са најездом трећесветских маса на Европу.

Због чега је онда министарка тако оштро реплицирала једном од најближих Путинових сарадника? Она је нашла за сходно да даје такву изјаву јер Рогозинове поруке схвата као критику пута евроинтеграција који “нема алтернативу”. Јер, ето, Србија иде ка Европи, а ту неки Руси помињањем “Келна” кваре нашу идиличну представу о ЕУ. Но, озбиљнији повод је понуда коју је Рогозин донео – модернизација српске војске савременим авионима, ракетама, хеликоптерима. Зорана Михајловић припада атлантистичком крилу Владе које сматра да је изузетно опасно од Руса узети модерно оружје јер бисмо тиме наљутили неког у Вашингтону.

Бранко Радун

Бранко Радун

Какав је избор преостао Србији ако САД наоружавају Хрватску и праве албанску војску “Косова” осим да и сама ојача и модернизује своју армију? Таква једнострана политика САД гура Србију ка Русији. Тачно је да је одлука о набавци руског оружја ризична и да то иритира многе на Западу, али је важније од тога да Србија не сме остати незаштићена и слаба. Србија не сме допустити да јој се понови 1941, кад је Хрватска вршила геноциде над Србима и простирала се до Земуна.

Бранко Радун, политички аналитичар

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *