Вијести, Мишљења

Бранко Драгаш: Долар

Вест деценије је да ФЕД престаје да штампа долар без покрића.
Одлучили су тако приватни власници ФЕД-а. Доста је било лажних новчаница.
Њима се , наравно, не може веровати.
Све што раде је искључиво у њиховом личном интересу.
Неверујемо данајцима ни дарове када нам носе.

Они који су изазвали кризу, желе сада да је зауставе.
На потпуном погрешан начин. Помпезна најава тог чина показује њихов дилетантизам. Они не могу да се носе са проблем.

Убацивањем штампаних долара у оболели систем није се решио ниједан системски проблем. Све је остало под тепихом, али са смећем које је заузело читаву собу. Тешко се може кретати кроз такву собу, мада естрадни теоретичари говоре о угодним условима за опоравак долара и америчке привреде.

Као главни елементи опоравка се узимају : јачање долара, пад вредности злата, пад вредности нафте , раст потрошачких очекивања у САД и повећана куповина аутомобила, услед појефтињења бензина.

Економски параметри, како истичу плаћени експерти ФЕД-а, дозвољавају да ФЕД промени своју кредитно-монетрану политику, која ће се првенствено огледати у расту референтне каматне стопе и престанку штампања долара без покрића.

Више нико не пита – како је могуће да штампате долар без покрића?
Откуда вам то право?
Зар то није криминално?

Аналитичари су изашли са податком да је до сада убачено штампаних новчаница у систем око 4.500 милијарди долара, како би се од избијања финансијске кризе 2008 године спасиле САД потпуног банкрота. Велича се тај велики кредитно-монетарни захват и указује да нису поновљене грешке из 1929 године.

Моје процене говоре да је много већи износ штампаних долара убачен у оболели финансијски систем да би се он некако, привремено, ипак, спасио. Тешко је изаћи са тачном проценом убаченог папирног долара у систем, то зна само неколико изабраних челника приватне банке ФЕД, али мислим да је износ ближи цифри од 50.000 милијарди лажних долара без покрића.

Резултат таквог суманутог убацивања долара се одразио на Вол Стриту кроз ненормалан скок цена акција. Био је то велики парадокс. Привреда САД је стагнирала, финансијски систем је био у колапсу, преко 76% БДП се прави у терцијалним делатностима, буџетски дефицити су стравични, спољно-трговински дефицити су у невероватном расту; сви, дакле, економски показатељи су били изузетно лоши, али Дау-Џонсонов инекс акција је био у сталном успону. Његов скок је био са 11.000 индексних поена на данашњих 17.365.

Како је то могуће?

Надувани мехур са тржишта некретнина и финансијског тржишта пребачен је на тржиште акције. Тако су креатори економске политике вештачки одржавали то тржиште, убацивањем енормне количине лажних долара, верујући како ће преко тог тржишта успети да извуку привреду из банкрота. Шта су само добили? Купили су време. Међутим, укупни дугови су нарасли на преко 350.000 милијарди долара и САД је кренула на пут без повратка.

Тренутна дешавања на светском тржишту су директна последица спољне политике САД у сукобу са Русијом.

Намерно је оборена цена нафте на 84.31 $/барелу како би се Русија казнила у својој намери да заштити интересе свога народа у Украјини и да природно подели Украјину, спречавајући даља крвопролића.
Бела кућа је изгубила дипломатски рат са Кремљом, Пентагон нема петљу да удари на Русију, па је остало једино да се обарањем цене нафте директно смање приходи Русије и изазове економски слом у Русији и збацивање омрженог Путина са власти.

Путин је вештим маневрима у Сирији и Украјини, јасним узимањем Крима, показао да је дорастао да се супростави Империји у расулу, али његова највећа слабост, то истичем од самог тренутка његовог доласка на власт 1999 године, налази се у потпуно погрешној економској политици.

Читав економски тим Путина је, нажалост, дилетантски и није добро одговорио на сјајне успехе дипломатије, па је за последњих шест месеци рубља пала 17% и Централна банка Русије је јуче морала да реагије да повећа референтну камату стопу на 9,5%, што ће довести до нове инфлације у држави, пада валуте, раста камата на тржишту и стварање јако нестабилне економске ситуације у држави, која неће имати економску подлогу да прати амбициозну спољну политику Путина.

Јачање долара на 1,2491 је шамар ЕУ од стране Беле Куће, која није задовољна спољном политиком Брисела. Очекивања су била да ЕУ снажније подржи Украјину и да интервенише како би заштитила америчке интересе у Кијеву.

Уморна и склеротична Европа нема снаге да се бори са Русима у Украјини, јер су европски економски проблеми толико нарасли и толико сложени да се очекује избијање социјалне револуције у свим европским државама. Милион људи у Риму на улицама су само наговештај пролећних протеста против сумануте економске политике Брисела, ЕЦБ и марионетских влада у тим банкротираним државама.

Нагли пад цене злата на рекордно низак ниво за четри године -1.167,18$/унцу је шпекулација гангстера са Вол Стрита да покупе све количине злата на планети пред валутну револуцију која се у тајности спрема.

Одлука Швајцарске да забрани сваку даљу продају свога злата, сматрам мудрим потезом и најавом великих промена на финансијском тржишту.
Тако раде озбиљне државе.

ФЕД повлачи очајнички потез.

Најава престанка штампања долара врши снажан психолошки притисак на остале валуте. Очекује се даље јачање долара и економски притисак на Русију. То може да траје неколико месеци. Рецимо, тамо негде до пролећа 2015 године, када ће та погрешна економска стратегија показати све своје негативне резултате.

Суштина проблема се није решила.
Систем се није променио.
Наркоман се не може излечити тако што ће му се нагло забранити да конзумира штампане доларе. То доводи наркомана у потпуни колапс. Угрожава му се живот. Раст акција на берзама му не може помоћи. То је само привид. Мехур који се надувава.

Тај мехур мора да пукне.

Када пукне тржиште акција,онда више неће моћи презадужени бродоломник да се ухватити за ту једину сламку спаса на коју рачуна.Та сламка не може да спаси ТИТАНИК који тоне. Немогуће је то извести. ТИТАНИК је ударио у ледени брег. Треба се спашавати. Раст акција на берзи је музика оркестра на ТИТАНИК-у који тоне. Киркина омамљујућа музика за насукане бродоломце.

Јак долар ће потопити привреду САД.
Јаким доларом се не излази из кризе.

Ускоро безвредни папирићи? / Фото: бесплатне слике

Пре две године је ФЕД најави да неће више штампати долар без покрића.
Брзо је одустао од те намере.
Сада поново обмањују.
Немају решења.
Колапс је једино сигуран.

Београд, 4.11.2014.

Извор: Бранко Драгаш

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *