Вијести, Мишљења

БРАНДТ: Европа није пропустила ни једну прилику да поводом Русије погреши

ПОЗНАТИ НЕМАЧКИ ИСТОРИЧАР, СИН ВИЛИЈА БРАНДТА, УПОЗОРИО ДА ЗАПАД НИЈЕДНОМ НИЈЕ ДАО КОНСТРУКТИВНИ ОДГОВОР НА ПУТИНОВЕ ПОНУДЕ

        ГРАДЕЋИ односе са Русијом, са њеним председником и Украјином, Европа је грешила у свему, оценио је еминентни немачки историчар Петер Брандт, чије речи наводи римска La Repubblica.  

        Према речима Брандта ако је Европа имала за циљ стварање „заједничке европске куће“ уз помоћ стабилне безбедносне структуре и тешње сарадње са Русијом, онда је нешто кренуло наопако.  

         „На многе предлоге Русије, а нарочито Владимира Путина првих година његове владавине, Запад ниједном није дао конструктивни одговор. А у то време је постојала могућност да се Украјина задржи у два интеграциона процеса – са Европском унијом и са Евроазијским савезом, што би Кијеву омогућило да постане мост између два света“, изјавио је Брандт.  

        Што се тиче савремене спољне политике ЕУ, према мишљењу Брандта, сада се још увек користе методе отопљавања односа, које су биле карактеристичне за политику Савезне Републике Немачке од 1966. године.

Петер Брандт

Петер Брандт

Он сматра да и сада приоритетни услов за излазак из сукоба треба да буде деескалација напетости са обе стране, плус спремност и способност да се сукоб сагледа очима противника.

Односи Русије и Запада су се погоршали због ситуације у Украјини. Крајем јула су ЕУ и САД од санкција према појединим физичким лицима и компанијама прешле на мере усмерене против читавих грана руске економије. Контрирајући, Русија је ограничила увоз прехрамбених производа из ЕУ-земаља, свих које су против ње увеле санкције.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *