Вијести, Култура

Боуви „с оног света” руши рекорде

Породица Дејвида Боувија припрема приватну церемонију опроштаја од вољеног супруга, оца и пријатеља. Захвални смо за сву љубав и подршку која долази из целог света. Као што је свако од нас проналазио нешто уникатно у Дејвидовој музици, тако подржавамо све оне који желе да славе његов живот”, саопштила је породица Дејвида Боувија, који је преминуо у 69. години, 10. јануара, и по сопственој жељи кремиран далеко од очију јавности.

Одмах након вести да је енглески уметник преминуо од рака јетре, интересовање за његову музику „експлодирало” је широм света. Другу недељу заредом његов албум „Blackstar”, објављен два дана пред смрт, налази се на челу британске топ листе, а за само неколико дана продат је на Острву у тиражу од више од 100.000 копија. Очекује се да ће се у недељу Боуви са последњим издањем наћи, први пут, на челној позицији америчке листе албума.

Више од 12.000 Британаца потписало је петицију да нову новчаницу од 20 фунти краси лик Дејвида Боувија

За само 24 сата, Боуви је, „с оног света”, срушио рекорд који је његова земљакиња Адел поставила у октобру. Наиме, његов видео-каталог прегледан је на „Јутјубу” чак 51 милион пута, што је за 15 милиона више од спота за сингл „Hello” Адел. На „Виву”, на којем се може наћи шездесетак Боувијевих видео-клипова, 11. јануара забележен је скок прегледа од 5.198 одсто. Видео за последњи сингл „Lazarus” тренутно је најгледанији – има више од 20 милиона прегледа, а и „Спотифај” бележи пораст стримовања Боувијевих песама од чак 2.822 одсто.

Дејвид Боуви

Дугогодишњи Боувијев сарадник Тони Висконти открио је у интервјуу за „Ролингстоун” да је за музичареву болест сазнао пре више од годину дана када је Енглез дошао у њујоршки студио без обрва и косе. Тада је признао да болује од рака и да управо долази са хемотерапије. Половином 2015. изгледало је да ствари иду набоље:

„Био је оптимистичан после хемотерапија, јер се чинило да дају резултата. Рекао ми је: ‘За сада сам у ремисији, али нећу прерано да се радујем’. И мислио сам да ће се извући, али у новембру стање се погоршало и канцер се проширио на читаво тело. И тад се, иако је знао да му нема спаса, држао храбро, био пун енергије, фокусирајући се на завршавање албума”, испричао је Висконти, додавши да је са Боувијем разговарао седам дана пред смрт и да му је музичар рекао да је направио пет нових песама и да жели да сними још један албум:

„Био сам одушевљен, јер сам мислио да му је остало бар још неколико месеци живота…”

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *