Вијести, Путовања

Борголуче, рај у срцу Венета

Између Венеције и Доломита, недалеко од градића Тревизо у самом срцу регије Венето простиру се 1200 хектара зелене површине, међу којима шуме, пропланци и обрадиве површине претворане у мали рај на великој земљи.

Borgoluce-2

Имање породице Колалто чије господарство датира још из 1200 године данас јесте позната фарма, винарија и агротуризам Борголуче. Богата земља династије Колалто некада се простирала на површини од 9000 хектара, од чега 5000 ха у Моравији, некадашњој Чекословачкој. Данас, последња генерација ове династије тј. принцеза Тринидад ди Колалто и њене две ћерке грофице Нинни и Ц

Катерина Ди Колалто са својим породицама воде и одржавају имање чија лепота природе и амбијента призивају туристе из целог света.

Само име борго (утврђење) и луче (светлост), као спој руралног и аристократског већ доста говори о самом месту. Ако би кренули од пољопривредних активности, довољно је рећи да на пашњацима Борглуце свакодневно пасе више стотина животиња, од којих неке од најпознатијих раса говеда и коња.

Borgoluce-1_620x0

Фарма животиња на овом имању једна је од ређих фарми у Италији које поштују све стандарде одрживог и био развоја. Поред производње меса и врхунских сирева, производња биогаса једна је од кључних активности. Поред тога, Борголуче је један од познатијих произвођача вина од којих су најпознатија имена Просеко Риве ди Колалто, Просеко Еxтра Дрy, Брут, Лампо, Пинот Григио, Мерлот и друге врсте. Борголуче се може такође похвалити и специјализованом производњом белог кукурузног брашна.

Borgoluce-4

Кад је реч о туризму, на различитим локацијама налазе се две огромне куће (Каза Сфондо и Каза Лентинер), које су на располагању са својим луксузним апартманима и собама, а чији стил градње јесте типична архитектура Паладијана (Андреа Паладио, напознатији архитекта у време Републике Венеције).

Borgoluce-3

Недалеко од агритуризма налази се и биолошки базен или боље речено мало вештачко језеро, које баца поглед на породични замак Сан Салваторе. А ако би се кренуло неком од рута кроз шуму, може се стићи до ресторана “Остериа Борголуче”, чији су специјалитети искључиво домаће производње или до музеја Каза Рокагелса”где се може на тренутак осетити живот са почетка прошлог века. У музеју је изложено и породично стабло Колалто, а последњу генерацију чине пет сестара.

Извор: Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *