Вијести, Мишљења

БИВШИ АНАЛИТИЧАР ЦИА: Надајмо се да ће Обама и ЕУ схватити да вуку тигра за реп

„РУСКА ИНВАЗИЈА” СЕ – ОДМАХ ПО ИСТОВАРУ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ – ВРАТИЛА У РУСИЈУ

  • РЕЈ МЕКГОВЕРН: Не знам како би изгледала инвазија Русије, али ово сигурно није била инвазија. Видео сам, иначе, пре 46 година праву инвазију – совјетску инвазију на Чехословачку

        

ВОЈНО-ХИСТЕРИЧНА машинерија званичног Вашингтона поново ради пуним капацитетом након што је Русија упутила колону камиона хуманитарне помоћи у град Луганск који је блокирала украјинска власт, пише бивши аналитичар CIA Реј Мекговерн у тексту „Хуманитарни „налет“ Русије“ који је објавио амерички информативни портал Consortiumnews.com.

         „Запад је те камионе оптужио за „инвазију“, али то је била рекордно кратка инвазија – одмах по истовару, цео конвој се вратио у Русију… Не знам како би изгледала инвазија Русије, али ово сигурно није била инвазија. Видео сам, иначе, пре 46 година праву инвазију – совјетску инвазију на Чехословачку“ – написао је бивши аналитичар ЦИА.

         Ова „хуманитарна инвазија“, уверен је Мекговерн, више подсећа на пробој блокаде – суровог вођења рата који је усмерен на уништење свега, укључујући и цивилно становништво.

         Анализирајући догађаје последњих дана, аутор закључује да је „одлука да се крене у акцију“, коју је донео Кремљ, била не само оправдана већ и изнуђена.

         Кијев не само да је недопустиво отезао процедуру пропуштања хуманитарног терета на своју територију, већ је и појачавао бомбардовање Луганска и тако стварао додатне тешкоће допреми хуманитарног терета.

         Није тек тако Владимир Путин – пре сусрета са Петром Порошенком – јасно ставио до знања да је његова земља спремна да пружи хуманитарну помоћ становништву које се у Украјини налази под блокадом чак ако због тога буде морала да повреди њену границу.

         Русија је оним што је учинила ставила до знања да постоје границе патњама људи, тврди овај експерт.

         Москва је на агресију одговорила гестом добре воље и хуманим кораком – упутила је помоћ напаћеном народу.

         „Тешко је ставити примедбу на такав корак, осим оних који су заслепљени агресијом. Има доста оних који би и у Кијеву, и у Вашингтону, желели да виде како ситуација прераста у шири оружани сукоб између Истока и Запада. Међутим, остаје нам да се надамо да ће председник САД Барак Обама, државни секретар Џон Кери и Европска унија схватити да вуку тигра за реп“ – написао је Мекговерн.  

         Дотичући се оштре изјаве коју је генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен, изнео поводом „продора“ хуманитарног конвоја у Луганск, аутор је написао да је тај исти човек пре 11 година изјавио да је „сто посто убеђен“ да Ирак има оружје за масовно уништење.

 

Реј Мекговерн

Реј Мекговерн

„Будите крајње опрезни – у току је пропагандни рат“ – упозорио је своје читаоце бивши аналитичар CIA.

Г. Шимпрага

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *