Вијести, Технологија и Наука

Телевизори ће постати огромни, слика ће испунити цело наше видно поље

НАСИЉЕ, ИЗОПАЧЕНОСТ, ГЛЕДАЊЕ ТУЂЕ ПАТЊЕ И ПОНИЖЕЊА – ВЕЋ ВИЂЕНО И ДОСАДНО, АЛИ…

  • Ускоро ће број тачака (пиксела) на екрану бити повећан четири пута и добићемо формат 4К (3840х2160). Али 4К – није крај трке, јер је реална људска физиолошка граница четири пута већа – 8К (7680х4320). 8К – је 33 милиона тачака – е, ту ће заиста бити крај трке
  • Кад се пређе на 8К, моћи ћемо да се налазимо 0,75 висине екрана удаљени од телевизора и да не разликујемо посебне тачкице. Слика ће заузети свих 100° као и периферне зоне нашег вида 
  • Значи ли то да ћемо седећети веома близу телевизора? Не, телевизор ће постати огроман. Седећемо на истом двоседу, сам телевизор ће бити на зиду преко пута. А ми ћемо видети исто тако јасну слику као да је реална
  • Дакле, очекују нас телевизори од најмање 80 инча који ће имати 33 милиона пиксела и 3D функцију без наочара. До 2020. они ће бити и у нашим становима. У „кутији“ ће бити све исто, само што ће нас она још више хипнотисати
Пише: Јуриј ГУСАКОВ, стручњак за 3D технологије

        ТЕЛЕВИЗИЈА се последњих деценија хранила енергијом разрушених табуа, енергијом укинутих друштвених правила и процедура. Сада се ова утрка завршава – телевизија гледаоца више ничим не може изненадити. 

        Насиље, изопаченост, гледање туђе патње и понижења – већ виђено и досадно. Постоји још једна мала резерва у форми канибализма, али о томе мало касније. 

        Генерално, метаморфозе су завршене и ту је крај формата. 

        Како да преживи индустрија? Како задржати гледаоца који је готово напола прешао на интернет? Одговор – придобијањем преко усавршавања техничких средстава.

        Телевизијску слику треба повећати на димензије и резолуције које одговарају реалном људском виду, у којима ће „Фактор страха“ и „Дом-2“ (руске тв серије – прим. прев.) засијати новим сјајем. 

        Управо смо због тога прешли на HD (1920х1080 пиксела), а сад се спремамо да број тачака на екрану повећамо четири пута и добијемо формат 4К (3840х2160).

        Али 4К – није крај трке, јер је реална људска физиолошка граница четири пута већа – cc). 8К – је 33 милиона тачака – е, ту је крај трке. 

        Мало техничких информација.

        Могућа способност људског вида износи негде око 1 лучне минуте, тј. при овој величини ми не примећујемо да се слика на екрану састоји од тачака – пиксела.

        А сад да бисмо разликовали пикселе, принуђени смо да гледамо телевизор и то на малом растојању (око 3 висине екрана). Због тога сама слика заузима само 30° нашег видног поља, док периферни вид не учествује у гледању. Таква је ситуација са HD.

        Кад се пређе на 8К, моћи ћемо да се налазимо 0,75 висине екрана удаљени од телевизора и да не разликујемо посебне тачкице. Слика ће заузети свих 100° као и периферне зоне нашег вида. 

        То јест, седећемо веома близу телевизора? Не, телевизор ће постати огроман. Седећемо на истом двоседу, сам телевизор ће бити на зиду преко пута. А ми ћемо видети исто тако јасну слику као да је реална. 

        Јапанци су најдаље отишли у пројектовању 8К технологије. Компанија Astro Design која се бави истраживањем ових технологија – већ је направила компактне 8К-камере и рекордере као и бокс за подводна снимања у 8К формату.

        Недавно сам имао прилике да разговарам са групом водећих руских стручњака која је била позвана у Astro Design лабораторију. И заиста подводни снимци у формату 8К на екрану од 100 инча изазивали су посебан утисак.

        Интерес Јапанаца за руске пројектанте није случајан. Наравно, да не можемо произвести камеру која је боља од јапанске, али камера је тек половина задатка. Сигнал 8К је огромна количина информација, а обичне технологије је не могу пренети. Зато у први план избија проблем кодека – алгоритама за компресију видео материјала. И овде Русија има озбиљне резерве. 

        Истраживања у области видео компресије изводе се у московским научно-истраживачким институтима и универзитетима, али посебно желим да истакнем Томск.

        Од 2012. године у Томску се реализује тест емитовање у стандардном дигиталном формату друге генерације DVB-T2, а компанија Elecard на тржишту видео компресије представља исто оно што и компанија Касперски на тржишту антивируса. 

        Универзитет у Томску много година се бави управо проблемима компресовања информација, а крајем децембра 2014. године на универзитету је одбрањена дисертација на тему новог стандарда H.265/HEVC – што је још један корак у решавању проблема преноса 8К сигнала. Једном речју, руски математичари равноправно учествују у технолошкој трци. 

        Да би све успело, слици још треба додати обим. И то је већ урађено. Прошле године корпорација Sharp је приказала прототип 8К-дисплеј са 3D функцијом без наочара, док је томска компанија Triaxes ипак лидер не само за програмско обезбеђење на тржишту таквих екрана. Toshiba је презентовала нову технологију великих телевизора који користе течно-кристалне микроплазме са променљивим градијентом прелома. 

        Дакле, очекују нас телевизори од најмање 80 инча који ће имати 33 милиона пиксела и 3D функцију без наочара. До 2020. они ће бити и у нашим становима. 

        У „кутији“ ће бити све исто, само што ће нас она још више хипнотисати. 

        Овде могу да ставим и тачку, али се поставља логично питање. 

Телевизори ће постати огромни, слика ће испунити цело наше видно поље

Телевизори ће постати огромни, слика ће испунити цело наше видно поље

8К је заиста кул, али ће и то временом постати уобичајено. А куда ће се после кретати телевизије, јер садржај телевизијских шоу емисија не напредује?

Одговор – још већа хипноза помоћу техничких средстава. У плану је да 2030. буде лансиран просторна телевизија великог обима – позната под називом холографија.

Превео: Горан ШИМПРАГА

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *