Вијести, Технологија и Наука

Стари Грци знали за једну врсту компјутера – направио га велики Архимед

НЕКИ ЗАПАДНИ НАУЧНИЦИ АНТИКИТЕРСКИ МЕХАНИЗАМ СМАТРАЈУ ВАЖНИЈИМ ОД СЛИКЕ МОНА ЛИЗЕ

  • Антикитерски механизам је  извађен са дна мора поред острва Антикитера (Кипар) 1901. године, а  истовремено је и астрономски апарат и калкулатор
  • Чини га поред осталог, 37 ручно направљених зупчаника од бронзе. Са прецизношћу запањујућом за оно време и технолошке могућности. Сви ти „точкићи” су, у суштини, веома прецизно моделирали кретање Сунца и Месеца, а такође свих у то време познатих планета

         НАЈНОВИЈА научна истраживања потврдила су да су стари Грци такође знали за неку врсту компјутера. Штавише: да је први и најсавршенији направио велики Архимед.

         Истраживања су обавили научници америчког универзитета Паџет Саунд и универзитета Килмес из Аргентине.

         Проучавајући Антикитерски механизам (Antikythera Mechanism), установили су да је то заправо први компјутер направљен у свету, да је био чисто механички и да су га направили стари Грци пре 2200-2300 година.

         Испоставило се да је Антикитерски механизам – који је био извађен са дна мора поред острва Антикитера (Кипар) 1901. године –  истовремено астрономски апарат и калкулатор.

         Првобитно су научници сматрали да је тај апарат, који је знатно компликованији од свих познатих античких механичких направа – био конструисан око 100-те године пре наше ере.

         Та претпоставка се дуго одржала зато што тако сложена направа није постојала све до краја првог миленијума наше ере.

         Сам Антикитерски механизам чини, поред осталог, 37 ручно направљених зупчаника од бронзе. Са прецизношћу запањујућом за оно време и технолошке могућности. Сви ти „точкићи” су, у суштини, веома прецизно моделирали кретање Сунца и Месеца, а такође свих у то време познатих планета.

         Проучавањем Антикитерског механизма бави се и Мајк Едмундс који сматра да је та старогрчка направа већа вредност од чувене Мона Лизе.

         Он и његове колеге су провериле старост механизма помоћу радиоактивног угљеника и посебну пажњу посветили изучавању натписа на његовој позадини. Утврдили су да су у једном запису садржани подаци о помрачењу Сунца које се догодило 205-те године пре наше ере, а то значи да је сам механизам барем сто година старији него што се раније претпостављало.

         Ово сазнање је научнике навело на претпоставку да је у стварању Антикитерског механизма учествовао Архимед. Јер, уверени су, тако сложен апарат могао је конструисати и направити једино човек са „несвакидашњим инжењерским способностима”.

         Раније се веровало да су „очеви” Антикитерског апарата могли да буду Посидоније Апамејски  или Хипарх Никејски.

Антикитерски механизам

Антикитерски механизам

Сада, међутим, када се зна да је механизам настао пре 205-те године пре наше ере – главни кандидат за његовог творца је управо Архимед, јер се Хипард родио око 190-те године пре наше ере, а Посидоније је још млађи (родио се између 139-те и 135-те године пре наше ере).

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *