Технологија и Наука

Становници Балкана користе најспорији интернет у Европи

slikacitava.php

Њујорк – Према посљедњим истраживањима, земља регије Балкана спадају у групу земаља које користе најспорији интернет у Европи док оснивач “Фејсбука” Марк Зукерберг сматра да је приступ интернету људско право као што су то приступ храни и води, преноси агенција “Aнадолија”.

У тексту објављеном на његовом “Фејсбук” профилу под називом “Да ли је интернет приступ људско право?”, Зукерберг је написао да је приступ интернету право свих људи свијета без обзира на њихов материјални и социјални статус.

Он је недавно изјавио да је постао партнер с компанијама Ериксксон, Самсунг, Нокиа, Куалком како би омогућио интернет у сваком дијелу свијета.

– Људи ће нашу идеју моћи искористити како би рекли какву државу желе, добили здравствену његу и како би се повезали с члановима породице који живе стотинама километара далеко и које нису видјели годинама – сматра оснивач “Фејсбука”.

Међутим, према резултатима истраживања портала “Машабле”, земља гдје људи имају прилику користити најбржи интернет на свијету јесте Јужна Кореја, док су земље Балкана на самом зачељу Европе.

Тачније, међу земљама са најбржим интернетом у свијету не налази се ни једна земља из регије Балкана, Латинске Америке и Африке.

Истраживање угледне компаније “Акамаи” показало је да је брзина интернета у Македонији 3,3 мбпс, Хрватској 3,24 мбпс, Албанији 2,8 мбпс, Србији 2,39 мбпс, али с друге стране више него у БиХ гдје се “сурфа” брзином од 1,97 мбпс.

Такође, компанија “Акамаи” је саопштила да је просјечна брзина широкопојасних веза у свијету у првом тромјесечју ове године порасла за четири одсто и тренутно износи 3,1 мбпс.

Према томе, скоро у свим земаљама Балкана се користи интернет чија је брзина испод свјетског просјека.

С друге стране, према истраживању портала “Машабле”, Јужна Кореја има најбржи интернету на свијету, а одмах иза ње налазе се Јапан, Хонг Конг и Швајцарска.

Према наведеној студији, брзина интернета у Јужној Кореји је 14,2 мбпс, а слиједи Јапан са 11.7 мбпс, Хонг Конг 10.9 мбпс, Швајцарска 10.1 мбпс и Холандија са 9.9 мбпс.

Послије Холандије слиједи Летонија са брзином интернета од 9.8 мбпс, па Чешка 9.6 мбпс, Шведска 8.9 мбпс, САД 8.6 мбпс и десета Данска са 8.2 мбпс.

У истој студији налази се шест европских земаља с најбржим интернетом на свијету: Швајцарска, Летонија, Холандија, Чешка, Шведска и Данска.

То значи да Европа у просјеку има врло брз интернет.

Такође, прве три позиције земаља с најбржим интернетом држе азијске земље, односно Јужна Кора, Јапан и Хонг Конг, па, према томе, истраживачи “Машаблеа” тврде да азијске земље, у просјеку, имају најбржи интернет на свијету.

Исто тако, студија компаније “Акамаи” показала је да остале европске земље користе знатно бржи интернет од земаља Балкана, па тако се у Чешкој користи интернет брзине 9,6 мбпс, Аустрији 7,5 мбпс, Румунији 7,5 мбпс, Њемачкој 6,9 мбпс, Мађарској 6,6 мбпс, Словачкој 6,2 мбпс и Словенија са 5,8 мбпс.

Ради поређења, становници БиХ, земље у којој се користи најспорији интернет у Европи, користе интернет који је око седам пута спорији од интернета у Јужној Кореји, као и за пет пута спорији од интернета који користе Чеси и Летонци.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *