Технологија и Наука

Шта се дешава када гурнете главу у акцелератор честица?

церн

Анатолиј Петровић Бугорски је руски научник који је очигледно једина особа на свијету којој је пало на памет да гурне главу у акцелератор честица који је упаљен. Изненађујуће, не само да је преживио ову авантуру, већ је из ње Бугорски изашао без превише начињене штете.

Бугорски је радио као истраживач у Институту за физику велике енергије у Протовину а био је задужен за убрзавач честица – Синхотрон У-70.

Он је 13. јула 1978. године провјеравао дио опреме који није радио како треба, и док се нагињао над тим дијелом, гурнуо је главу кроз дио акцелератора кроз који је пролазио протонски зрак.

Након овог догађаја, Анатолиј је изјавио да је видео бљесак „свјетлији од хиљаду сунаца“, али да није осјетио никакав бол када се то десило.

Приликом уласка у главу Бугорског, зрак је имао јачину 2000 греја и отприлике 3000 греја приликом изласка.

Греј (енг. gray; симбол:Gyџ) је SI изведена јединица за енергију за апсорбовану дозу радијације. Један греј је апсорпција једног џула радијације енергије од стране једног килограма материје. Један греј је једнак 100 рада (рад је старија јединица).

Греј је дефинисан 1975. године у част Луису Харолду Греју (1905-1965), који је користио сличан концепт 1940. године, „да је количина радијације неутрона који ствара повећање енергије у јединичној вредности ткива једнака повећању енергије произведене у јединичној запремини воде по једном рентгену радијације“.

Поређења ради, апсорпција већа од 5 греја углавном доводи до смрти за 14 дана. Међутим, нико до тада није био изложен радијацији у форми протонског зрака који се кретао брзином свjетлости.

Након овог догађаја, лијева страна Бугорскијевог лица ужасно се надула. Одведен је у болницу гдје је био проучаван пошто је у питању било нешто што нико прије тога ниеј био у прилици да види. Доктори су са сигурношћу очекивали да ће умријети у наредних неколико дана.

Иако се током наредних дана дио коже са његове главе ољуштио, и његово мождано ткиво је било оштећено зраком, Бугорски није умро, заправо, опоравио се изненађујуће добро.

Упркос овом догађају, његове менталне способности нису нарушене, а пар негативних здравствених проблема који су га задесили нису били пријетња по његов живот – изгубио је слух у лијевом увету док је у десном константно чуо непријатну буку.

Лијеви дио његовог лица постао парализован током наредних пар година, а упркос повећаном замору при обављању менталних задатака, Бугорски је након инцидента ипак успио да докторира.

Најбизарнији ефекат овог необичног чина има везе са његовим лицем које. Деветнаест година касније, десна страна његовог лица изгледа у складу са његовим годинама, док је парализована, лијева, страна и даље иста као и прије 19 година и не показује знаке старења. Чини се да је Бугорски сасвим ненамјерно открио да је акцелератор честица знатно бољи од ботокса.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *