Вијести, Технологија и Наука

РУСКИ СОФТВЕР

ПУТИН: Санкције нас стимулишу да више радимо и да развијамo своју науку и индустрију

ПРЕДСЕДНИК РФ КАО ЈЕДАН ОД ПРИОРИТЕТНИХ ЗАДАТАКА ОЗНАЧИО – „РУСКИ СОФТВЕР”

  • Руски председник у разговору са младим научницима у Сарову нагласио да ће држава све више улагати у фундаментална истраживања за потребе војно-индустријског комплекса и додао да ће ове године 650 руских младих научника добити „специјалне стипендије”

         ЗАПАДНЕ санкције ће стимулисати диверсификацију наше економије, открића и иновације, укључујући домаћи софтвер за војну и цивилну сферу – рекао је Владимир Путин приликом сусрета у атомском центру у Сарову са младим научницима.

         Један од њих је шефу државе испричао о „компјутерским програмима” на којима ради са колегама. Путин их је подржао и у наставку нагласио:

         „Неки су нам из политичких разлога увели позната економска ограничења. Вероватно треба да им будемо захвални јер нас присиљавају да радимо. Мало је стимуланса кад се може лепо живети и од продаје нафте и гаса, а нужно куповати у иностранству. Вештачки створити стимулансе прилично је тешко. А кад сам живот намеће задатке које морамо решити – ми ћемо их, нема сумње, решити”.

ПУТИН: Санкције нас стимулишу да више радимо и да развијамo своју науку и индустрију

ПУТИН: Санкције нас стимулишу да више радимо и да развијамo своју науку и индустрију

Као један од таквих задатака, Путин је означио – „руски софтвер”. При том је указао да Русија има једну од најбољих математичких школа у свету и подвукао: „Свој софтвер нам је преко потребан. Не само војној индустрији”.

Руски лидер је нагласио да ће држава све више улагати у фундаментална истраживања за потребе војно-индустријског комплекса. Додао је да ће ове године 650 руских младих научника добити „специјалне стипендије”.

Путин је оценио да се руски војно-индустријски комплекс веома успешно развија и да се „вратио у живот попут Феникса”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *