Вијести, Технологија и Наука

Руски системи С-400 и „Панцир-С” могу озбиљно угрозити способност НАТО за рат

NATIONAL INTEREST: ДОВЕДЕНА У ПИТАЊЕ СПОСОБНОСТ ЗАПАДА ДА ДОМИНИРА

         УСАВРШЕНИ руски зенитно-ракетни системи С-400 „Триумф” и зенитни ракетни-топовски системи „Панцир-С” – постављени дуж граница НАТО – могу довести у питање способност алијансе да доминира у случају конфликта са Русијом.

         Објавивши ову процену, National Interest је указао да Русија С-400 већ приближава границама са НАТО и да Сједињене Државе морају зазирати управо од таквог развоја ситуације.

         Америчко издање је имало у виду изјаву портпарола руског Западног војног округа, пуковника Олега Кочеткова, да јединице тог округа располажу са све више С-400 и система „Панцир-С”. Ова околност – уверен је National Interest – „доводи у питање ваздушну надмоћ НАТО”.

         У истом тексту се наглашава да је С-400 модеран систем противракетне одбране и да зато његово распоређивање дуж руских западних граница доводи у питање способност алијансе да доминира уколико би ушла у рат са Русијом.

         National Interest објављује процену војног експерта Роберта Фарлија да зенитно-ракетни системи С-400 користе три типа ракета за обарање ваздушних циљева на различитим висинама.

         Максимални домет тих ракета земља-ваздух је 400 километара, а могу уништавати и балистичке ракете противника.

         Фарли је мишљења да С-400 – распоређене у Калињинградској области Русије која се граничи са Литванијом и Пољском – „могу бити претња операцијама НАТО у Европи”.

         „У случају да дође до рата, С-400 и слични руски системи могли би неутрализовати авијацију НАТО и подрити основне снаге Запада за рат” – упозорава Фарли.

С-400 „Триумф”

С-400 „Триумф”

Праву узбуну на Западу изазвала је изјава Владимира Путина да ће руске Ракетне стратешке снаге до краја 2015. добити 40 нових интерконтиненталнх балистичких ракета.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *