Технологија и Наука

Руска противбродска ракета „Циркон” 6 пута бржа од звука – први је добија „Петар Велики”

„СМРТ ЗА БРОДОВЕ” НА РАСТОЈАЊИМА ДО 1500 КИЛОМЕТАРА – ПОЧЕЛА ЗАВРШНА ТЕСТИРАЊА

  • „Петар Велики” и његов млађи брат – крстарица „Адмирал Нахимов” – биће опремљени са по десет лансирних уређаја 3С-14 који ће моћи да испаљују ракете „Оникс”, „Калибар” и „Циркон”
  • Постоје две варијанте таквих лансирних система: са по четири и по осам ракета. У овој другој варијанти: сваки лансирни систем има „шаржер” са по осам пројектила. Ово значи да ће обе крстарице носити по 40 или 80 противбродских ракета различитих типова

ОРУЖАНЕ снаге Русије започеле су тестирање хиперсоничне крстареће ракете „Циркон” коју ће користити њихова ратна флота.

Неименовани војни извор, открио је агенцији РИА Новости: „Хиперсоничне ракете „Циркон” већ су готове и почела су њихова испитивања са надземне лансирне рампе”.

Брзина „Циркона” мораће да буде 5-6 Маха, другим речима – те ракете ће моћи да буду до шест пута брже од звука.

„Циркон” је један од најтајнијих пројеката руске војне науке и индустрије. Пробна верзија те ракете појавила се 2011. године, а сада започињу „комплетна завршна тестирања”.

Овим ракетама биће наоружани руски ратни бродови.

Већ је најављено да ће крстарица „Петар Велики” – чија је модернизација у току и треба да поново заплови после 2018. године – бити наоружана управо хиперсоничним противбродским ракетама „Циркон”.

Техничке карактеристике „Циркона” су једна од највећих руских војних тајни.

Према неким изворима, њихов домет треба да буде већи од 1.500 километара.

„Петар Велики” и његов млађи брат – крстарица „Адмирал Нахимов” – биће опремљени са по десет лансирних уређаја 3С-14 који ће моћи да испаљују ракете “Оникс”, “Калибар” и “Циркон”.

Постоје две варијанте таквих лансирних система: са по четири и по осам ракета. У овој другој варијанти: сваки лансирни систем има „шаржер” са по осам пројектила. Ово значи да ће обе крстарице носити по 40 или 80 противбродских ракета различитих типова.

Руска противбродска ракета „Циркон” 6 пута бржа од звука – први је добија „Петар Велики”

Руска противбродска ракета „Циркон” 6 пута бржа од звука – први је добија „Петар Велики”

Руски војни стручњаци процењују да ће обе крстарице са „Цирконом” и повећаних бројем ракета друге две класе постати непоредиво моћније и недодирљивије за противничке бродове.

Напомињу такође: да ни најбоља ПВО/ПРО није у стању да одоли истовременом нападу 5-10 хиперсоничних ракета…

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара