Вијести, Технологија и Наука

Русија прави целу флоту невидљивих подморница

ОЗБИЉНИ МОСКОВСКИ ДНЕВНИК ЛИСТ „ИЗВЕСТИЈА“ ТВРДИ ДА НИШТА СЛИЧНО У СВЕТУ НЕ ПОСТОЈИ

  • Руске подморнице ће учинити невидљивим нови материјал. У њега ће бити уграђени и активни сензори и пиезополимерне плочице које ће неутралисати сигнале сонара
  • Активни слој, који садржи електронику, одређиваће фреквенцију на којој ради сонар противника и пуштаће сопствени сигнал исте фреквенције, али у супротној фази

РУСИЈА ће направити невидљиве подморнице. Оне трба да добију површински слој који ће значајно побољшати њихово скривање од сонара противника.

Ништа слично овој технологији не постоји на свету, оценио је озбиљни московски дневник лист „Известија“.

Руске подморнице ће учинити невидљивим нови материјал. У њега ће бити уграђени и активни сензори и пиезополимерне плочице које ће неутралисати сигнале сонара. Уз очување показатеља буке, постигнутих на подморницама четврте генерације „Јасен“, „Бореј“), то ће омогућити да се приметност руских подморница смањи чак три пута.

У овом тренутку се за скривање подморница од система за детековање користи такозвани пасивни антисонарни површински слој трупа. То је материјал налик гуми. Међутим, њега може да открије сонар који ради на фреквенцији нижој од 1 kHz. У Ратној морнарици Русије признају да су руске подморнице досад биле прилично подложне откривању таквим сонарима.

Руске подморнице - последња реч технике

Руске подморнице – последња реч технике

А нови заштитни слој не само да ће упијати сигнал сонара, као што раде садашњи, пасивни материјали, већ ће и неутрализовати долазеће емисије противничких, пише „Известија“.

Активни слој, који садржи електронику, одређиваће фреквенцију на којој ради сонар противника и пуштаће сопствени сигнал исте фреквенције, али у супротној фази.

За то је било потребно да у површински уграде сензори и каблови од оптичких влакана за сервере који управљају системом, као и активни емитери.

Нови заштитни „материјал“ има облик пиезокомпозитних плочица и зато је немогуће користити гумени покривач трупа на модерним подморницама.

Ова технологија ће моћи да се користи на свим подморницама и радиће помоћу модерних рачунарских система за подводну флоту.

Технологија прављења активног хидроакустичког слоја од композитних  материјала требало би да се појави до краја 2016. године.

Извор: Факти

Incoming search terms:

  • ruska rec
  • ruska rec nauka i tehnologija

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *