Вијести, Технологија и Наука

Млечни пут упола већи него што су астрофизичари досад сматрали

НАША ГАЛАКСИЈА У ПРЕЧНИКУ ИМА 150.000 СВЕТЛОСНИХ ГОДИНА, А НИЈЕ НИ „РАВНА КАО ПЛОЧА”

  • Астрономи су приметили да се број звезда у Млечном путу убрзано смањује на 50.000 светлосних година од центра галаксије, а да се потом појављује прстен звезда на око 60.000 светлосних година од њеног средишта

         ИСТРАЖИВАЧИ њујоршког Политехничког института Ренселер наводе да је величина Млечног пута потцењена и да је наша галаксија заправо 50 одсто већа.

         Анализом података прикупљених током последњих десетак година, њујоршки астрофизичари су успели да добију тродимензионалну слику Млечног пута. Испоставило се да наша галаксија није равна попут плоче, као што се досад веровало, већ да је профилисана у неколико концентричних таласа.

         „Астрономи су приметили да се број звезда у Млечном путу убрзано смањује на 50.000 светлосних година од центра галаксије, а да се потом појављује прстен звезда на око 60.000 светлосних година од њеног средишта”, објаснио је ко-аутор студије Су Јан са кинеске астрономске опсерваторије.

         „Оно што данас видимо је да је то што је изгледало као прстен заправо ондулација на плочи, тако да је врло могуће да их има још са спољне стране коју још нисмо посматрали”, објаснио је он.

         И док је величина Млечног пута до сада била процењена на 100.000 светлосних година, њујоршки астрофизичари, чија је студија објављена у часопису „Astrophysical Journal”, сматрају да она достиже 150.000 светлосних година.

Млечни пут упола већи него што су астрофизичари досад сматрали

Млечни пут упола већи него што су астрофизичари досад сматрали

„То је као када баците камен у стајаћу воду, таласи ће се ширити из тачке удара”, казала је вођа истраживања Хајди Џо Њуберг.

До сада су откривене четири ондулације, али би границе Млечног пута могле да буду још удаљеније, навела је она.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *