Вијести, Технологија и Наука

Јавност у Кини подржава забрану Ајфона за државне чиновнике

Предлог да се Еплови телефони избаце из употребе код иних чиновника у Кини, након што је та компанија потврдила да операциони систем иОС има безбедносних проблема, наилази на све већу подршку јавности. Истовремено, многи приватни корисници тврде да неће престати са употребом Ајфона.

Виши сарадник Универзитета за медије и комуникацију у Џеђиангу Фанг Сјингдонг сматра да запосленима у Влади и Војсци треба забранити употребу Ајфона. Његова реакција уследила је након што је компанија Епл потврдила лични подаци, попут именика, фотографија и порука, могу бити украдени коришћењем одговарајуће технологије или корисниковог рачунара.

„Било би боље да чиновници употребљавају домаће телефоне који обично користе Андроидов систем. Андроид има већи број изворних кодова од иОСа, који се могу користити како би се унапредила безбедност“, истакао је Фанг. Он је позвао и кинеске информатичаре да се посвете развоју независног кинеског оперативног система за мобилне телефоне.

Јавност у Кини подржава забрану Ајфона за државне чиновнике

Јавност у Кини подржава забрану Ајфона за државне чиновнике

Коментари овог стручњака наишли су на велики одјек у јавности. Према истраживању портала Сина Веибо, 67 одсто од 4.200 коментатора сложило се са Фанговим мишљењем и подржали су његове предлоге из безбедносних разлога.

Ипак, већина њих сматра да безбедносни проблеми Ајфона не утичу на приватне кориснике и да они не морају да престану са коришћењем Еплових телефона.

Извор: Кинески радио Интернационал

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *