Вијести, Технологија и Наука

Данас у Њујорку откривање бисте Николе Тесле

БЕОГРАД/ЊУЈОРК, 9. ЈАНУАРА /СРНА/ – Биста Николе Тесле биће свечано откривена сутра у Хотелу „Њујоркер“ на Менхетну, гдје је Тесла живио и умро прије 72 године.

Теслина биста, рад академског вајара Бојана Микулића, налази се у централном лобију хотела, а истог дана биће одржана и Тесла Конференција, с циљем да велики научник уђе у школски програм САД – пренијели су београдски медији.

Откривање бисте, конференцију и гала вечеру организују предсједник Теслине научне фондације Никола Лончар, генерални конзул Србије у Њујорку Мирјана Живковић са сарадницима, отац Ђокан Мајсторовић из Цркве светог Саве у Њујорку и други поштоваоци дјела великог научника.

Лончар је раније рекао да ће у програму учествовати око 30 експерата из ове области и да је тај програм нешто најважније што дијаспора може и треба да уради за Теслу.

„Без Тесле у школама широм Америке свет никада неће сазнати праву истину – шта је Тесла урадио за човечанство“, рекао је Лончар.

Он је додао да је Фондација досад поклонила Теслине бисте Амбасади САД у Београду, градовима Лесковцу и Бањалуци, Френклин Институту у Филаделфији и граду Рахвеј у држави Њу Џерси.

Данас у Њујорку откривање бисте Николе Тесле - без Теслиног писма?

Данас у Њујорку откривање бисте Николе Тесле – без Теслиног писма?

Тесла је живио у Хотелу „Њујоркер“ од 1933. године до смрти, на Божић 7. јануара 1943. године.

Извор: Срна

Чувари ћирилице о претходном споменику у Њујорку:

Најгори пример фалсификовања српских писаца и српских научника у српској историји је пример споменика Николе Тесле у Њујорку, који је откривен септембра 2013 године. Ово Никола Тесла никада у свом животу није урадио! Испод српске ћирилице он никада није ставио енглески потпис! И све је последица небриге и олаког схватања српске азбуке као основе српског националног бића и разних подметања двоазбучја за српски језик. Ово писмо је први пут објављено децембра 2013. До данас без одговора…

Чуварићирилице.срб/свитак_39.Срб

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *