Вијести, Технологија и Наука

Американци опет неуспешно тестирали „летећи тањир” – кочницу за лет на Марс

ПОДИГЛИ ГА ДО ГОРЊЕ ИВИЦЕ СТРАТОСФЕРЕ, А ПРИЛИКОМ СПУШТАЊА ГА ПРВО НАДУВАЛИ

         АМЕРИЧКА Национална управа за аеронаутику и истраживање космоса (НАСА) започела је другу фазу тестирања космичког апарата који треба да обезбеди меко слетање на Марс.

         Тај апарат је већ популарно назван „летећим тањиром”, а са хавајског острва Кауаи у ваздух га је подигао балон на хелијум. Он је „Аеродинамични успоривач надзвучних брзина” подигао на 36,6 километара висине.

         На тој висини су се укључили ракетни мотори „тањира” и подигли га на 54,8 километара – што је горња граница стратосфере.

         У тој тачки апарат је био четири пута бржи од звука и са ње је започео – спуштање.

         „Марсовско кочење” се укључило кад се „тањир” приближио Земљи.

         Прво се укључила „кочница на надувавање”. Тако је повећан обим „тањира”, што је његову брзину свело на 2,4 брзине звука.

          У том моменту је било предвиђено да се рашири специјални падобран пречника 30,5 метара. Међутим, он се растворио само делимично, па је „тањир“ свом силином ударио о површину Тихог океана недалеко од Хаваја.

Американци опет неуспешно тестирали „летећи тањир” - кочницу за лет на Марс

Американци опет неуспешно тестирали „летећи тањир” – кочницу за лет на Марс

Први тест-лет „тањира” био је 28. јуна прошле године, али ни он није био сасвим успешан јер се падобран и тада само делимично отворио.

Американци свој лет на Марс (са људском посадом) планирају 2035. годину. Сам „тањир” треба да буде закачен за свемирски брод.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *