Вијести, Спорт

Зимске Олимпијске игре у Сочију затворене

Председник Међународног Олимпијског комитета, Томас Бах затворио је XXII Зимске Олимпијске игре 2014. године у Сочију.

Са церемоније затварања - Сочи 2014.

Са церемоније затварања – Сочи 2014.

Музичка младост Олимпијаде

Хиљадугласни Мешовити дечји хор Русије и Сверуски омладински симфонијски оркестар учествоваће у свечаном затварању XXII Олимпијских игара у Сочију. Завршна свечаност главног спортског догађаја године одржава се 23. фебруара на стадиону „Фишт“. Детаљи овог олимпијског шоу држе се у тајности. Међутим о најбројнијој групи учесника ове манифестације – младим музичарима – познато је готово све.

Мешовити дечји хор Русије је као олимпијски мозаик. У овом колективу од хиљаду певача заступљени су сви региони земље – од Калињинграда на западу до Приморског краја на Далеком Истоку. Након темељних преслушавања на конкурсима, а затим десетина проба у малим групама, хорски симбол Русије у пуном саставу је први пут јавно наступио пред гледаоцима у Санкт Петербургу. Овај јануарски концерт је био генерална проба пред пут у Сочи. Међу гледаоцима били су председник Русије Владимир Путин и потпредседник владе Олга Голодец. Према њеном мишљењу хор ће изазвати сензацију у олимпијском Сочију.

То је вероватно најбољи хор, који се икада чуо у свету. Хор звучи беспрекорно. Биће то велики догађај за све слушаоце.

Мешовити дечји хор Русије је пројекат Валерија Гергијева. Познати маестро лично ће учествовати у наступу младих певача на свечаности затварања Игара. Он сматра да ће то бити одличан почетак хорског покрета у целој земљи, налик томе како се развија олимпијски покрет.

Ја бих желео, да у сваком делу земље, у сваком већем граду буде свој дечји хор таквих димензија и таквог квалитета. То није толико тежак задатак. Једноставно треба се тиме бавити са љубављу, енергично и бити свестан, да деца могу да ураде далеко више, него што нам се понекад чини.

Узгред, у дечијем хору нису само млади певачи – ту су и петогодишњи малишани. Међутим нико се не брине, напротив, сви су спремни за борбу, каже Саша Коренштејн.

Добро смо се припремили, савладали сва дела, и немамо трему.

У Сверуском омладинском оркестру нема малишана. И у оркестру нема разлога за бригу. Оркестар, који је формиран на исти начин као и хор, из свих градова и делова Русије, већ је више пута наступао на концертима, између осталог и у Сочију. Руководилац омладинског оркестра, познати алт и диригент Јуриј Башмет сигуран је у свој оркестар.

Осећам срећу на свакој проби оркестра, дивна деца! И већ су уметници.

У Сверуском омладинском оркестру је преко 80 музичара. Међу њима и 17-годишња алтисткиња Татјана Черникова, која наступа са колективом од његовог оснивања 2012. године. Још пре пута у Сочи, на свечано затварање Олимпијаде, она је пуна одушевљења.

Већ сада има пуно утисака, не могу их изнети речима. Веома велики значај има ова манифестација. И то је непроценљиво искуство за мене и за сваког музичара нашег оркестра.

Фото: РИА Новости

Фото: РИА Новости

Принцип формирања дечијег хора и омладинског оркестра Русије је исти, као и руске олимпијске репрезентације, која је на XXII зимским Играма била најрепрезантивнија по броју учесника и најмлађа. Исто као и за младе спортисте Русије, за чланове хора и оркестра Олимпијада је јака стимулација за развој. Нема сумње да ће ови музички састави наставити стваралачки рад и након Олимпијских игара у Сочију. Предвиђено је да Мешовити хор Русије, осим што ће учествовати у националним културним пројектима,- имати прилике да представља земљу на разним међународним манифестацијама. А Сверуски омладински симфонијски оркестар већ је позван да ове године учествује на летњем међународном фестивалу омладинских оркестара у Немачкој.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *