Вијести, Спорт

Сагмајстер оптимиста: Са новим мотором још бржи

Да је ове године ишло све како треба, да нисам имао падове и неку деконцентрацију у вези навигације сигурно бих стигао за десет места испред, каже Габор Сагмајстер, који је освојио 53.место на Дакар релију.

Најбољим пласманом на до сада најтежем Дакар релију, доказао сам да сам једини спреман за овако велики залогај, а са новим мотром могао бих до још бољег резултата – изјавио је Тањугу суботички мотоциклиста Габор Сагмајстер након повратка са овогодишњег Дакар релија који је вожен у Аргентини, Чилеу и Боливији.

Габор Сагмајстер фото архива ВН

Габор Сагмајстер фото архива ВН

Иако је пласманом на 53. место у генералном пласману остварио најбољи резултат у Дакар каријери, најпознатији домаћи мотоциклиста још није „задовољан собом“, поготово кад узме у обзир да је на овогодишњем релију побеђивао фабричке возаче, односно возаче фабричким тимова за које каже да имају „за једну нулу“ веће буџете.

„Да је ове године ишло све како треба, да нисам имао падове и неку деконцентрацију у вези навигације сигурно бих стигао за десет места испред. Ја мислим да ми је моментално у овој сезони на Дакару било место ту негде између 40 и 45 места, али нема везе. Стигао сам до циља, што је најважније, и доказао сам навијачима и стручном штабу да сам моментално једини спреман за такав велики залогај“ – рекао је Сагмајстер Танјугу.

Он је возио на сваком од до сада одржаних Дакар релија у Јужној Америци, а овогодишњи је оценио као убедљиво најтежи, што се види у чињеници да је током вожње кроз Аргентину, већ трећег дана 45 одсто такмичара одустало, а петог њих још десет одсто.

У Боливији, по његовим речима, ситуација је већ била доста боља по питању стаза, али су такмичари морали доста пажње да обрате да велике надморске висине на којима су возили, као и на провалије, док их је у Чилеу дочекала много проходнија пустиња у односу на аргентинску, где је много мекши песак.

Међутим, добро „читање“ навигације, односно „роудбука“ који су сваког јутра добијали пре старта, било пресудно како би се на време стигло у циљ сваке етапе.

„На Дакару је најважније да мотор сваког дана упали и да иде до краја. То сам успео. Доста добро сам навигирао, а један дан сам имао пех с навигацијом, али у суштини гледајући држао сам добар темпо, чак сам могао и да појачам, да још брже идем, али то је опет велики ризик и ко зна шта би се десило“ – рекао је Сагмајстер.

Током путешествија дугог око 8.500 километара, Сагмајстер је чак стигао и да „заради“ – казну за брзу вожњу.

„Једном сам само прекорачио брзину, сасвим случајно се то десило, јер ми је на роудбуку био наведен радар. Међутим касно сам закочио, јер сам се залетео са преко 140 км/х у једно село и нисам могао на време да закочим и спустим брзину на 50 км/х, него на 61, тако да сам ту добио један казнени минут и платио казну од 100 евра која иде у хуманитарне сврхе“ – рекао је Сагмајстер.

Он је на овогодишњи Дакар отишао пар месеци након тешке повреде и операције левог рамена, да би током самог релија доживео повреду десног рамена, али је ипак успео да дође до циља захваљујући упорности и доброј физичкој припремљености, за шта велику захвалност дугује кондиционом тренеру Зорану Ивановићу.

Сада, након завршетка релија следи одмор и препреме за наредни Дакар рели, а тај наступ је условљен набавком новог мотоцикла, јер је КТМ на којем је ове године возио стар три године и има пређених преко 40.000 километара на Дакару и релијима у оквиру светског купа.

„Ако буде све у реду и ако добијем потпуно нов мотор са ињектором, а не карбуратором, који је лакши и ужи бићу сигурно бржи“ – рекао је Сагмајстер уз констатацију да тренутно нема финансијских могућности да сам набави нови мотоцикл.

На крају разговора Сагмајстер је изразио наду да ће успети да обезбеди подршку спонзора и набави нови мотоцикл који би му обезбедио још две године такмичења на Дакару и другим светским релијима за које већ сада има позиве.

У супротном, будућност даљег такмичења јединог домаћег представника на најпрестижнијем светском релију биће неисвесна.

Извор: Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *