Вијести, Спорт

Лекција из људскости: Болесног дечака примили у Ајакс и удахнули му живот!

„Не постоји већа тама од игнорисања“, лепо записа Шекспир. А дошла су таква времена, мучна, у којима људи нестају са лица земље јер њихове муке игноришу многи. Игноришу чак и они који би могли да помогну. Тако то бива – у друштву испразних тема, игнорисање важног је логична последица. А нема важнијег од живота. Нарочито дечјег. Зато је ово једна важна лекција. Више подсетник, заправо“

Синдром иритабилних црева (ИБС) је једна јако тешка болест. Црева не функционишу како треба, и то хронично. Неки болесници имају константне затворе, неки константне дијареје, а неки наизменично једно па друго. Лекари ни дан данас не знају шта је узрок. Просто, не зна се. А како изгледају сталне, свакодневне муке знају само болесници, и њихови ближњи.

Ипак, не мора у животу људи који се муче да буде све црно. За једну лекцију на ту тему побринули су се у фудбалском клубу Ајакс, који су уз помоћ хуманитарне фондације учинили да мали, осмогодишњи заборави на ИБС који га мучи и оствари свој сан.

413039_dzejdzej3-jutjub_f

Позвали су га. Провели кроз клупске просторије. Потписали уговор са њим. И омогућили му да дебитује.

Уочи утакмице са НЕЦ Бредом, на конференцији за новинаре тренер славног амстердамског клуба Франк де Бур изненадио је новинаре:

„Добар дан. Желимо да вам представимо нашег новог играча. Џеј-Џеј је лево крило и на тренингу нас је одушевио. Он је брз, паметан, одличан играч. Зна много о фудбалу, видећете и сами из његових потеза. Обратите пажњу на овог малог момка, још један херој рођен је “ Ајаксу“, рекао је некадашњи репрезентативац Холандије, сада стратег чувеног клуба, познатог управо по славној школи фудбала.

И, Џеј-Џеј је почео да живи свој сан. Одрадио је загревање заједно са првим тимом, баш пред меч са Бредом. Изашао је на терен као члан првог тима. Извео почетни ударац.

А тај ударац уздрмао је темеље највеће таме људског рода, игнорисања оних којима је помоћ потребна.

Онако, међу нама говорећи, игнорисање узмиче пред наступима људскости. Бежи, у паници, јер радост наступа. А ње највише има када волимо оне који су покрај нас – баш као себе саме.

Ова прича служи само да вас подсети на то.

Извор: Д. Николић, Блиц

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *