Вијести, Спорт

„Кул“ ривалство Роџера и Новака

ПРЕКАЉЕНИ ШВАЈЦАРАЦ, МИМО ОЧЕКИВАЊА ВЕЛИКОГ ДЕЛА ТЕНИСКЕ ЈАВНОСТИ, ИМА ПРИЛИКУ ДА ОСВОЈИ ЈОШ ЈЕДНУ ГРЕНД СЛЕМ ТИТУЛУ

        Када је Роџер Федерер 2012. године победио Новака Ђоковића у полуфиналу, па Ендија Мареја у финалу Вимблдона, многи су сматрали да је то његова „лабудова песма“ и да ће се у будућности тешко одупрети млађим ривалима. Без обзира на то што се тим, седмим тријумфом на теренима „Ол Ингленд клуба“, вратио на врх АТP листе!

        Две године касније, Федерер зна да ће се без обзира на исход финала у понедељак пробудити као светски „број 3“, али то је за њега податак од далеко мање важности.

        Битно му је да се осмом вимблдонском титулом одвоји од свог идола, Пита Сампраса, кога је по укупном броју гренд слем наслова престигао још у јулу 2009.

        Фед је на четири најважнија турнира тријумфовао 17 пута, а Сампрас је тренутно изједначен са Рафаелом Надалом (14), па би Швајцарац евентуалном победом у недељу стекао још мало „луфта“ у односу на Мајорчанина, који се у тако високом друштву налази претежно захваљујући доминацији на Ролан Гаросу (девет титула).

        Ђоковић, који је од Федерера млађи шест, а од Надала једну годину, са шест гренд слем трофеја се налази испод 20. места на „вечној“ листи. Да би ушао у Топ 10 и изједначио се са Лендлом, Агасијем, Конорсом, Перијем и Роузволом, потребна су му још два.

         „Новак је способан да осваја поене паралелама и дијагоналама, како бекхендом, тако и форхендом. Зато ће бити важно да будем што агресивнији и да му не дозволим да игра своју игру“, рекао је Федерер.

         „Посебно на Вимблдону је тактика врло проста. Ово није спора подлога, на којој можеш да маневришеш. Игра се своди на брзе реакције и тога смо обојица свесни“.

        Федерер, који је у мају добио други пар близанаца, годинама је љубимац лондонске публике и Новак мора да буде спреман на то. Неће бити много другачије него када би играо против Мареја.

        Што се тиче „Head 2 Head“ скора, предност је на страни трофејнијег и искуснијег тенисера – 18:16. У последње три сезоне је 6:4 за Новака, док је само ове године 2:1 за Роџера.

        Федерер је добио једини њихов окршај на трави, у полуфиналу Вимблдона 2012, а недељни меч биће им тек друго међусобно гренд слем финале, после US Open-а 2007!

        Било је то Новаково „ватрено крштење“ и завршено је тесним поразом од 3:0, уз два „тај брејка“.

         „Морам признати да уживам играјући против њега. Нисмо се пробијали заједно. Ја сам већ био реномиран играч у време када је он почињао да гради каријеру, али од тренутка када је почео да осваја гренд слем турнире и када је постао први на АТP листи, мислим да имамо „кул“ ривалство“, подвукао је црту „FedЕx“, мада се сећамо како је „мрзео“ Новака после ретерна на „све или ништа“, којим је почео преокрет у полуфиналу US Open-а 2011.

        Враћамо се на почетак приче, како је Федереру више пута у каријери писан епитаф, али се он исто толико пута враћао на главну позорницу.

         „Знам да нећу играти још 10 година и зато се трудим да уживам колико год могу. Само то што имам шансу да опет пролазим кроз емоције које доносе гренд слем финала је сјајно“.

        Ђоковићу је тек 27. Има још довољно времена да се устоличи међу највећим тенисерима у историји, али да би то урадио, мора да престане да буде фин, као прошле године против Мареја, када је деловало да му је непријатно да Британцима упропасти журку.

        Ноле је крајње дружељубива и коректна особа, међутим, да би владао онако како је некада владао Федерер, неопходна је промена менталитета. Наравно, док је на терену и посебно у мечевима против директних ривала!

Роџер Федерер и Новак Ђоковић

Роџер Федерер и Новак Ђоковић

Тога је и сам свестан и зато је у децембру одлучио да стручном штабу прикључи Бориса Бекера. У недељу од 15 часова, видећемо колико је славни Немац, љубитељ Twitter-а, урадио за ових седам месеци.

Федерер ово финале игра за историју, а Новак за репутацију.

Мондо

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *