Вијести, Спорт

Костарика с пенала до историјског успеха

Костарика – Грчка 1:1 (1:1, 0:0), пеналима 5:3.– Иако су више од 60 минута имали играча више Грци нису успели да направе још један велики подвиг.– Костариканци мирнији са беле тачке, Навас одбранио шут Гекаса у четвртој серији, а Умања потврдио пласман у четвртфинале

 Костарика је направила још једно велико изненађење на Мундијалу у Бразилу. Победом над Грчком после бољег извођења једанаестераца обезбедили су пласман у четвртфинале што је до сада њихов највећи успех на светским шампионаима.

У борби за пласман међу четири најбоље репрезентације очекује их дуел са Холандијом.

Са друге стране Грци су у Португалији 2004. године направили прворазредну фудбалску сензацију, постали су прваци Европе. Данас, десет година касније Грчка се поново борила за нови фудбалски статус, али им је за нови успех на крају недостајало и мало спортске среће.

У регуларном делу утакмице било је 1:1 (0:0). Сигурни са беле тачке за Костарику били су сви извођачи: Борхес, Руиз, Гонзалес, Кембел и Умања, док је шут Гекаса у четвртој серији сјајни голман Навас успео да одбрани. Предност Костарике донео је Руиз у 52. минуту док је Папастадопулос у првом минуту продужетка донео нову неизвесност. Због свађе са судијом пре самог извођења пенала судија Вилијамс је искључио селектора Грчке Фернанда Сантоша, ко зна можда је и овај моменат у доброј мери уздрмао Грке…

Грци су од старта кренули врло офанзивно. Основна замисао Фернанда Сантоша је била да нападне Костариканце са чак тројицом играча, што у досадашњим мечевима није био случај. Практично, то је значило да желе да остваре потпуну доминацију на терену и то по сваку цену, док су се са друге стране Костариканци определили за стрпљиву игру, која им је до сада на Мундијалу донела доста успеха.

Улогу главног вође у грчком тиму преузео је високи Јоргос Самарас, чијим је поготком Грчка обезбедила пласман у осмину финала. Самарас је зналачки освајао добар простор на половини ривала, одбрану ривала доводио у искушења.

Костариканци су за разлику од претходних мечева, били веома стрпљиви, тражили су своју шансу из брзих контранапада. Брзоноги Кембел, који је прошле године носио дрес грчког Олимпијакоса, појурио је у 21. минуту по десној страни, срећом Карагунис га је фаулирао на самој линији шеснаестерца, а могло је бити веома опасно, с обзиром да је Гамбоа после скраћеног корнера Болањаса имао лепу прилику да озбиљније угрози гол Карнезиса.

Грчка је у 36. минуту имала најбољу прилику у првом полувремену. Холевас је сјајно центрирао са леве стране у срце шенаестерца противника а опасни Салпингидис, који је изненада избио сам пред голом, имао је прилику да матира Наваса.

Сјајне дефанзивне задатке у грчкој одбрани одрадио је одлични штопер Папастадопулос, играч Борусије из Дортмунда који је заједно са Маноласом направио чврст бедем пред голом Карнезиса. Знали су то Костариканци који су у доброј мери чували снагу за други део меча.

И управо у 52. минуту када се противник најмање надао задали су тежак ударац Грцима. Била је то одлична акција по левој страни када је Боргас прошао по левој страни, уследила је повратна лопта право на ноге Брајану Руизу а потом и милиметарски тачан ударац ка голу Карнезиса: Костарика – Грчка 1:0!

Од тог часа Грчка је покушавала да стигне до изједначујућег гола, стално су вршили притисак. Додуше у 66. минуту када је Оскар Дуарте неспретно са обе ноге стартовао над Холевасом судија се ни једног часа није двоумио и репрезентативцу Костарике оправдано показао пут у свлачионицу. Од тог момента, бројчано јачи фудбалери Грчке су кренули са још јачим притиском ка голу свог ривала. Са одморним Гекасом и Митроглуом успели су да остваре жељену доминацију. И управо таква тактика им је донела радост у првом минуту надокнаде времена. Пошто су извршили страховит притисак на уморне и исцрпљене играче Костарике, Грчка је стигла до изједначења, неуморни Христоидопулос је снажно шутирао голман Навас је одлично интервенисао а на одбијену лопту натрчао је Папастадопулос и ефектним ударцем Грцима донео толико жељени продужетак. Костарика – Грчка 1:1!

Навас брани шут Гекаса са беле тачке

Навас брани шут Гекаса са беле тачке

Стадион: „Арена Парнабуку” у Рецифеу.– Судија: Бенџамин Вилијамс (Аустралија).– Гледалаца: око 40.000.– Жути картон: Самарис, Манолас, Карагунис (Грчка), Техеда, Навас,Гранадос, Руиз (Костарика).– Црвени картон: Оскар Дуарте у 66. минуту (Костарика).– Стрелаци: Брајан Руиз 52, Папастадопулос у 90. минуту

Костарика: Навас, Гамбоа (од 77. Акоста), Дуарте, Умања, Диаз, Руиз, Гонзалес, Боргас, Техеда (од 66. Куедо), Болањас (од 82. Бренес), Кембел.

Грчка: Карнезис, Торосидис, Манолас, Папасдопулос, Холевас, Манијатис (од 78. Кацуранис), Карагунис, Самарис (од 58. Митроглу), Салпингидис (од 67. Гекас), Самарас, Христодопулос.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *