Вијести, Спорт

Чувам се за породицу, изјавио Новак Ђоковић

Новак Ђоковић уз много смеха јуче у Дубаију причао о летењу, сарадњи са Бекером, односу са Федерером и Надалом. – Напунио сам душу током паузе. – Нисам у Мелбурну изгубио зато што је Борис био са мном уместо Вајде.

новак

Дубаи – Када Новак Ђоковић изађе пред новинаре, једно је увек сигурно – биће пуно смеха. Јуче је у Дубаију организован округли сто, а бранилац титуле је одмах кренуо пуним плућима.

Прво питање се односило на посету ваздушном тунелу за симулирање падобранских скокова, у коме је научио да лети уз помоћ снажног струјања.

– Када су ми то предложили, нисам знао шта ћу. Нисам много слободан са висинама, али када су ми рекли да ће бити скакање унутра, а не из авиона, било је у реду. Тек треба да формирам породицу, морам да будем мало пажљивији – засмејао је Новак новинаре.

Одушевљење што је искусио вештину летења није крио.

– Било је забавно, поделио сам задовољство са братом Марком, Борисом Бекером и једним пријатељем, имали смо и сјајног инструктара. Јер, ако немате добру технику, можете да ударите главом у стакло

Највише смеха је изазвало описивање Бекерове реакције.

– Признао је да је био као риба изван воде. Није баш препун самопоуздања, из неког разлога стално је тонуо, ишао на дно, док смо ми, лакше особе, дуже остајали у ваздуху.

Одатле није тешко било прећи на питање зашто је изабрао Немца за тренера.

– Јесенас сам током азијске турнеје причао са мојим тимом. Маријан Вајда ми је рекао да више не жели толико да путује, јер је 30 година већ на путу као играч и тренер и жели да више времена посвети породици. Има две ћерке које играју тенис. Размишљали смо ко би могао уместо њега и Бекер је био по мери онога што сам желео. Причали смо са њим, он је после неколико месеци прихватио и сада сам веома задовољан што имам такву легенду као што је Борис у мом тиму.

Очекивања од најмлађег вимблдонског шампиона су велика.

– Уверен сам да ће ми Бекер много тога донети. Не само у резултатима, него и да ћу много тога да научим. Аустралијски опен је био добар турнир за нас, иако сам изгубио у пет сетова против шампиона. Био је то страшан меч, годину дана раније сам ја њега победио у пет сетова. Али то је спорт, некада победите, некада изгубите, а не зато што је Борис био уместо Маријана, као што су многи рекли.

Објаснио је и како ће се њихова сарадња одвијати.

– Нећу ништа битно мењати у игри, његов допринос ће бити у психолошком приступу, схватању неких ситутација у мечу, детаљима, позиционирању на терену. Нећу мењати технику, играти левом руком, једноручни бекхенд или слично – опет је изазвао салве смеха.- Ми смо имали различите игре, његов је био сервис-волеј стил, био је веома јак. Ја остајем на основној линији, користим прилике после мојих удараца.

Одбрана титуле у Дубаију ће му бити први турнир после Аустралијског опена.

– Имао сам више од четири недеље паузе од мог последње званичног меча. Одиграо сам само пет сусрета у овој години. Биће изазовно изаћи овде на терен и покушати да нађем начин да играм јер сам заиста имао мало партија. Много сам тренирао и морам да будем веома опрезан јер је меч другачији од тренинга. Зато сам последњих дана овде играо пуно поена на тренинзима против добрих тенисера и сваког дана осећам напредак. Надам се добром турниру.

Колегу из Британије је интересовало да ли пати за пропуштеним приликама за освајање грен слемова.

– То је један од разлога зашто је Борис са мном, осетио сам да сам две-три титуле испустио у протекле две године које сам могао да освојим. Недостајала ми је психолошка оштрина а ту би Бекер могао да ми помогне. Али, не допада ми се да причамо само о грен слемовима, јер смо на одличном такмичењу, а током сезоне је још много веома добрих АТП турнира који су веома важни за мене. Ја на сваки меч излазим као да је финале грен слема.

Прошле године је рекао да Дубаи заслужује мастерс 1.000 уместо серије 500.

– Још увек то мислим. Дубаи заслужује такав турнир, јер у последњих десетак година увек бар четворица-петорица из топ тена играју овде. Многи врхунски играчи би се сложили са мном. Дубаи има потенцијал за већи турнир, али не знам да ли треба додати још један мастерс 1.000 у календару или га узети некоме.

Губитак титуле у Мелбурну је већ прошлост.

– Није разочаравајућ толико, јер сам дао све од себе до последњег поена. Изгубио сам невероватно изједначен меч против сјајног тенисера који је освојио турнир. Имао сам много добрих мечева у финишу 2013, напорно сам радио последње три недеље. Искористио сам паузу после Мелбурна да посетим нека места на којима нисам био од детињства, провео време са породицом. То ми је донело много хране мојој души и напунило енергијом коју бих могао да искористим на терену. Недостаје ми такмичење.

На питање да ли су Федерер и Надал пријатељи или супарници – дипломатски је одговорио.

– Нешто између. Ми се надмећемо, ривали смо, тешко је бити близак пријатељ са некима са којима се такмичите. Мислим да имамо веома добар и фер однос на терену и ван њега, поштујемо се међусобно, то увек показујемо и то шаље сјајну поруку о нашем спорту – још једном је Новак истакао колико је витештво важно у тенису.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *