Вијести, Путовања, Спорт

18. ЗИМСКИ УСПОН НА ТРЕМ

18. ЗИМСКИ УСПОН НА ТРЕМ (Републичка акција ПСС у организацији ПК „Железничар“ Ниш)

Датум: 28.02.-01.03.2014. године, петак-субота.

Полазак: 18:00 часова, 28.02.2014. године, са великог паркинга код Сава Центра.

Повратак: 23:00 часова, 01.03.2014. године.

Превоз: комби од 17 седишта. Комби поседује бокс за ствари и ски бокс.

Храна: вода и остале врсте безалкохолних напитака, воће, слаткиши и храна из ранца, организован бесплатан ручак после успона – пасуљ и хлеб, потребно понети порцију и прибор за јело.

Опрема: опрема за боравак у планини у зимским условима (планинарске ципеле, ранац, зимска јакна, полар, зимске панталоне, рукавице, капа, шал, камашне, штапови за ходање, наочаре за заштиту од сунца, снега и ветра), резервна одећа и обућа, батеријска лампа, чутура са водом, прибор за прву помоћ, лична карта, здравствена књижица, планинарска књижица са маркицом за 2014. годину).

Дужина стазе: 25км.

Висинска разлика: полазне тачке-штаба акције у Горњој Студени и врха је 1430м.

Предвиђено време кретања: приликом успона 5,5 сата, приликом силаска 4 сата.

Тежина стазе: стаза је захтевна, без опасних деоница, али са великом дужином и висинском разликом, има делова са асфалтном подлогом, макадамским путем, шумском стазом, стазом по гребену планине, половина стазе је кретање кроз шуму, на стази постоји 5 чесама – извора пијаће воде.

Маршрута: Београд-ауто пут Е75-Ниш-Нишка бања-смештај и преноћиште-Горња Студена и истим правцем, а супротним смером назад.

Стазе за кретање: асфалтни пут, колски пут, шумска стаза, стаза по гребену.

Временски услови: у случају захлађења, честе су температуре испод нуле и падавине, са јаким ветром. Ако нас време послужи, очекује нас један од најлепших погледа у Србији.

Веза ка сајту са предвиђеном маршрутом превожења: http://ridewithgps.com/routes/4023007

Веза ка сајту са предвиђеном маршрутом планинарења: http://ridewithgps.com/routes/2178676

Поглед на Соколов камен, са 17. успона на Трем

Поглед на Соколов камен, са 17. успона на Трем

Опис туре: Полазак комбијем из Београда у 18:00 часова, 28.02.2014. године. Паузе у путу по потреби. Долазак у Нишку бању, смештај, шетња и вечера у сопственој режији. Преноћиште. Устајање у 06.00 часова, доручак и полазак. Долазак и пријављивање Штабу акције у дому Културе у Горњој Студени. Припрема за успон. Свечано отварање акције испред дома Културе у 07.00 часова. Полазак на успон са првом групом. Кретали би смо се асфалтним путем од Горње Студене до Бојаниних вода (890 м), где смо били у 08:20 часова. Успут би смо правили две краће паузе за одмор. Од излетишта Бојанине воде до превоја Девојачки гроб (1311 м) кретали би смо макадамским путем, а онда шумском стазом. И на овој деоници би смо направили две краће паузе за одмор. На Девојачком гробу би смо били до 10:20 часова. Пауза на превоју за одмор, окрепљење и фотографисање. Пут би смо даље наставили од превоја Девојачки гроб, гребеном Суве планине до врха Трем (1810 м). До врха би смо правили паузе по потреби. На самом гребену је могућ јачи ветар. Успон је у том делу захтевнији, како због могућег ветра, тако и због великог нагиба терена. На самом врху би смо били по плану до 12:30 часова. Са врха је један од лепших погледа у Србији. Ако временски услови то допусте, могу се видети, Миџор, Шар планина, Копаоник, Ртањ. После омора, окрепљења и фотографисања кренули би смо назад. У повратку би смо правили паузе на Девојачком гробу и Бојаниним водама. У Гоњој Студени би смо били око 16:30 часова. Могуће је да нас успут ухвати и мрак. У Гоњој Студени у штабу акције се по повратку пресвлачимо, окрепљујемо и дружимо, уз пасуљ у организацији домаћина. Сваки учесник добија књижицу успона и печат успона. Свечано затварање акције и додела диплома и пехара је у 19:00 часова у Дому културе у Горњој Студени. Полазак за београд по затварању акције око 19.30 часова. Долазак у Београд око 23:00 часа 01.03.2014. године.

Цена акције: 2100 динара – на бази попуне комбија од 17 места – плаћање по пријави,

650 динара – смештај – плаћање по доласку у Нишку бању.

У случају отказивања наћи замену.

Пријава: Пријава учесника је обавезна. Пријаве се примају до 20:00 часова 24.02.2014. године.

Особе за контакт: водич Марко Антић 063/479-721, водич III категорије ПСС, мб 385.

Водич задржава право да откаже акцију, прекине акцију, промени време или маршруту реализације акције у случају непредвиђених околности, о чему ће сви пријављени учесници бити благовремено обавештени.

Извор: ПД Железничар

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *