Вијести, Православље

Власти украјинског града Суми уплашиле се иконе Богородице повезане са Романовима

РПЦ ПОЗВАЛА УКРАЈИНСКО ПРАВОСЛАВЉЕ ДА СЕ СУПРОТСТАВИ ДИКТАТУ ЕКСТРЕМИСТА

         ГРАЂАНИ Украјине, верујући и неверујући, треба да пронађу снагу у себи да се супротставе групици екстремиста који намећу своју вољу људима око себе, рекао је агенцији РИА Новости председник Информативног одељења Синода Руске православне цркве Владимир Легојда, коментаришући забрану власти украјинског града Суми на одржавање годишње литије на празник прославе Теодоровске иконе Мајке Божије.

         Градске власти града Суми забраниле су верницима Украјинске православне цркве Московске патријаршије одржавање велике литије 27. марта, на празник прославе Теодоровске иконе Мајке Божије, назвавши га „политичким догађајем”.

         Као један од разлога је наведено то што Теодоровска икона Мајке Божије има везе са Руском империјом, пошто се сматра једном од светиња Династије Романов. Управо та чињеница, по мишљењу политичара, може да буде повод за провокације.

         „Одлука власти града Суми, која предвиђа забрану традиционалне литије, не може се окарактерисати другачије наго као застрашивање. С људске стране, јасан је страх чланова градских власти да подрже одржавање литије – јер, иза такозваног предлога да се забрани одржавање догађаја стоје наоружани екстремисти. Наравно, представници власти се брину за себе и своје најмилије, који би могли да буду таоци њихове позитивне одлуке, међутим, тај случај сведочи о парализи власти” — нагласио је Легојда.

         Он је напоменуо да служба Украјинске православне цркве Московске патријаршије „ни са каквом политиком нема везе”.

         „Очигледно је да доследни миротворачки став и чини цркву метом за оне који нису навикли да наилазе на достојан отпор и који воле да нападају незаштићене” —  закључио је представник РПЦ.

         Митрополит лугански и алчевски Митрофан у фебруару ове године послао је генералном секретару Савета Европе писмо у којем га је замолио да реагује на све чешће нападе на цркве УПЦ МП и угњетавање верника од стране расколничке „Кијевске патријаршије” и наоружаних националистичких формација.

Власти украјинског града Суми уплашиле се иконе Богородице повезане са Романовима

Власти украјинског града Суми уплашиле се иконе Богородице повезане са Романовима

Руководство Савета Европе је обећало да ће пружити помоћ у заштити права верника УПЦ МП у Украјини. То се наводи у узвратним писмима европских функционера које је добило одељење за спољне црквене односе УПЦ МП.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *