Вијести, Православље

Сергеј Лавров: Најмање 200 милиона хришћана је изложено прогону

„ПРАВОСЛАВЉЕ ОБЕЗБЕЂУЈЕ ОРИЈЕНТИРЕ РУСКОМ НАРОДУ, А СВЕТ СЕ ПРИБЛИЖИО ОПАСНОЈ ИВИЦИ”

  • „Надамо се да милиони верујућих људи у Украјини, од којих већина припада Украјинској православној цркви Московске патријаршије, неће дозволити да од њих направе пионе у туђој игри”
  • „Свет се данас не дели на учитеље и ученике, оне који воде и оне које воде – казао је Лавров. – Данашњи међународни систем не може бити изграђен на представи о надмоћи једне цивилизације, произвољно изабраног система вредности, који, уз то, када су у питању наши западни партнери, стално клизи ка губитку културних и верских корена, ка моралном релативизму”

         СТРЕМЉЕЊЕ подвижништву Руске православне цркве нарочито је потребно сада, када се „свет приближио опасној ивици”.

         Такво мишљење изразио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров на традиционалном Васкршњем пријему у резиденцији МИП Русијe.

         „Ми верујемо да ће украјински народ имати довољно мудрости и далековидости да поврати национално јединство, да одбаци покушаје да се земља одведе на слепи пут екстремног национализма и ксенофобије, који се, како показује историја, неминовно завршава катастрофом” – нагласио је руски министар.

         „Надамо се да милиони верујућих људи у Украјини, од којих већина припада Украјинској православној цркви Московске патријаршије, неће дозволити да од њих направе пионе у туђој игри” – истакао је шеф руске дипломатије.

         Потребно је савесно и у потпуности спроводити минске споразуме да би се постигао мир у Украјини, нагласио је Лавров.

         „Највеће могуће поштовање заслужују позиви РПЦ на разборитост. Њени неуморни напори усмерени су на успостављање мира и спокоја у Украјини, на прекид братоубилачког конфликта у тој земљи” – казао је министар.

         Лавров је истакао да „пут ка миру, као и у сваком конфликту таквих размера, не може бити лак”.

         „Али, важно је да постоји акциони план за политичко решавање у води Минских споразума од 12. фебруара. Садa је задатак да се они савесно спроводе у потпуности” – сматра руски министар.

         „Свет се данас не дели на учитеље и ученике, оне који воде и оне које воде – казао је Лавров. – Данашњи међународни систем не може бити изграђен на представи о надмоћи једне цивилизације, произвољно изабраног система вредности, који, уз то, када су у питању наши западни партнери, стално клизи ка губитку културних и верских корена, ка моралном релативизму” .

         „Убеђени смо да су међународна стабилност и одрживи глобални развој могући само на основу дијалога заснованог на међусобном уважавању између различитих конфесија, цивилизација, уз поштовање права народа да самостално одређују своју судбину – истакао је руски министар. – Ценимо неуморне енергичне напоре РПЦ у том правцу”.

         „Руска православна црква је од давнина доприносила одређивању моралних оријентира нашег друштва, помагала руском народу да се избори са великим судбоносним изазовима” – рекао је он. – И данас црква, остајући предана својој узвишеној судбини, даје немерљив допринос одржавању националне слоге, духовној обнови Русије, васпитавању омладине у духу традиционалних вредности”.

         Лавров је нагласио да такво стремљење подвижништву РПЦ данас нарочито потребно. „Свет се приближио опасној ивици коју карактерише повећање конкуренције у њеним различитим појавним облицима, повећање опасности од конфликата, гомилање елемената хаоса и нестабилности у међународним односима” – указао је он.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров

По речима шефа руске дипломатије, „озбиљан отежавајући фактор су покушаји да се остваре једностране користи, доминација у међународним односима, да се докажу претензије са своју ексклузивност упркос насушној потреби да се изгради систем једнаке и недељиве безбедности на основу уважавања легитимних интереса других држава”.

„Погубност тог опредељења се у потпуности манифестовала и у трагичним догађајима у Украјини” – додао је он.

У данашњем свету борба против христијанофобије постаје веома актуелан задатак, истакао је Лавров.

„Број хришћана који су изложени различитим облицима прогона, укључујући убиства, иживљавање и дискриминацију, износи 200 милиона људи – казао је шеф дипломатије РФ. – Ми доследно промовишемо задатке спречавања верске нетрпељивости у оквиру УН, УНЕСКО, Оебс и Савета Европе”.

Лавров је саопштио да су у ОЕБС већ одржане конференције о борби против исламофобије и антисемитизма. „Ове године очекујемо да се одржи одговарајућа конференција о борби против христијанофобије” – казао је Лавров.

Хришћанско становништво у региону Блиског Истока и Северне Африке нарочито је угрожено од екстремизма и тероризма, рекао је руски министар.

„У последње време све већу бригу изазива озбиљно погоршање ситуације у региону Блиског истока и Северне Африке, где се шири кризни простор, подигао се талас екстремизма и тероризма” – казао је министар спољних послова РФ. – Нарочито је угрожено хришћанско становништво. Хришћане, укључујући свештенике, убијају, пљачкају, узимају као таоце, протерују из земаља у којима су се родили”.

„Очигледно је да напуштање Блиског Истока од стране хришћана има најнегативније последице на структуру арапских друштава и, генерално, по будућност региона, на очување светског историјског и духовног наслеђа” – нагласио је он.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *