Вијести, Православље

Путин се помолио у обновљеној цркви у Царском селу

ЛИТУРГИЈУ ЈЕ СЛУЖИО ПАТРИЈАРХ МОСКОВСКИ И ЦЕЛЕ РУСИ КИРИЛ

  • Црква у потпуности обновљена на основу постојећих фотографија са почетка XX века. Током многих година после уништења цркве, у њој је била дискотека, на месту олтара гаража, као и просторије за пушење наргила

        ПРЕДСЕДНИК РФ Владимир Путин је, након што се помолио, упалио свеће у рестаурираној цркви преподобног Сергија Радоњешког у Царском Селу код Санкт Петербурга.

        Ујутро је у цркви одржана церемонија освештања рестаурираног здања. Литургију је служио патријарх московски и целе Руси Кирил.

        Екскурзију за председника Русије водили су настојатељ цркве отац Генадиј, руски патријарх, као и председник попечитељског совјета за рестаурацију цркве, министар иностраних послова Сергеј Лавров.

        По речима настојатеља, она је обновљена за годину и по дана. Како је истакао отац Генадиј, током многих година после уништења цркве, у њој је била дискотека, на месту олтара гаража, као и просторије за пушење наргила.

         „Сама црква је у потпуности обновљена на основу постојећих фотографија са почетка XX века. Потпуно је рестауриран и иконостас“ – казао је настојатељ цркве.

         Путина је занимало да ли су поред цркве пронађени посмртни остаци војника из Првог светског рата. Отац Генадиј је рекао да такви гробови постоје поред цркве.

        Председник РФ је упалио свеће у рестаурираној цркви. Путину су показали екпозицију „Гардијски стрелци у служби Отаџбине“. Она садржи експонате: оружје, документа, војне униформе из XIX века, као и из Првог светског рата.

        Председнику Русије су показали и карту ратних дејстава у XIX веку, која је издата у Француској.

        По речима представника музеја у цркви,  у доњем делу карте било је одштампано лажни аманет Петра I који је смишљен у Француској.

        У документу је наводно писало да ће Русија покорити Европу и доћи до Индије.

         „Зачудо, ја и данас понекад чујем таква подметања“ – истакао је Путин.

        Црква преподобног Сергија Радоњешког изграђена је 1904. године за припаднике руске царске гарде 2. Царскосељског стрељачког батаљона.

        Године 1921. црква је затворена, његова декорација је потпуно уништена, срушен је звоник.

        У деведесетим – почетком 2000-их година у цркви је била ауто школа и кафе.

Путин у цркви преподобног Сергија Радоњешког

Путин у цркви преподобног Сергија Радоњешког

Године 2012. црква је враћена РПЦ, рестаурација се водила у сарадњи са попечитељским совјетом, на чијем челу је био министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Освештање цркве било је главни догађај којим се завршава јубиларна година општенационалне прославе 700-годишњице Сергија Радоњешког.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *