Вијести, Православље

Путин поклонио патријарху Кирилу икону Пресвете Богородице „Четвороделна“

ПОСЕТИО ХРАМ СВ. КНЕЗА ВЛАДИМИРА И ОБНОВЉЕНИ ЧУВЕНИ МОСКОВСКИ ЕПАРХИЈСКИ ХРАМ

  • Шеф руске државе запалио свећу поред моштију Светог кнеза Владимира и кнегиње Олге и истакао да Московски епархијски дом „има огроман значај за руску историју и културу“, а да његова „обнова сведочи да учимо на сопственим грешкама“

        У РУСИЈИ се као црквено-државни празник нашироко слави 1000-годишњица смрти равноапостолног великог кнеза Владимира.

        Председник РФ Владимир Путин посетио је данас Московски епархијски дом и поклонио патријарху московском и целе Руси Кирилу икону Пресвете Богородице с краја XIX века „Четвороделна“ (коју чине: Казањска, „Умекшање злих срца“, „Спасавање невољника од несреће“ и Владимирска).

        Руски председник је обишао храм посвећен светитељу Тихону – патријарху сверуском и светим оцима Поместног сабора 1917-1918. године и Саборну дворану.

        Такође је посетио храм Светог благоверног кнеза Владимира.

        Запалио свећу поред моштију Светог кнеза Владимира и кнегиње Олге и истакао да Московски епархијски дом „има огроман значај за руску историју и културу, а његова обнова сведочи да учимо на сопственим грешкама“.

        Захвалио се патријарху Кирилу на великом доприносу обнови епархијског дома.

Патријарх Кирил и Владимир Путин

Патријарх Кирил и Владимир Путин

„То је део наше историје“ – нагласио је руски председник, којем је патријарх поклонио икону светог Владимира, срдачно му се захваливши за учешће и бригу за Московски епархијски дом.

Епархијски дом је затворен 1918. године, његове музејске колекције и библиотеке биле су опљачкане, а декорација Кнез-Владимирског храма – уништена.

Зграда је 1924. године одузета Руској православној цркви.

Након многобројних реконструкција које су извршили нови власници, епархијски дом је потпуно изгубио свој првобитни облик.

Године 2004. зграда је била враћена цркви, у њој је смештен Православни Свето-Тихоновски универзитет друштвених наука.

Рестаурација историјског комплекса извршена је у оквиру Председничког програма прославе 1000-годишњице смрти Светог кнеза Владимира.

Поглавар Руске православне цркве је јуче обавио чин великог освећења горњег храма Равноапостолног кнеза Владимира у Московском епархијском дому и служио је литургију у новоосвештаном храму.

Такође је освештан доњи храм посвећен патријарху Тихону и канонизованим оцима Сверуског помесног сабора РПЦ одржаног 1917-1918. године.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *