Вијести, Православље

Поред храста на Савинцу, Србија од Вучићеве власти мора да брани и базилику код Беле Баланке

ПАТРИЈАРХОВ КАБИНЕТ: НЕ НАНОСИТЕ ОГРОМНУ ШТЕТУ ДУХОВНОМ И КУЛТУРНОМ НАСЛЕЂУ

        СРПСКА православна црква (СПЦ) изразила је данас забринутост због планираног затрпавања темеља ранохришћанске базилике близу Беле Паланке, ради изградње новог аутопута Коридора 10 према Бугарској, и позвала надлежне органе да пронађу алтернативно решење.

        „Реч је о важном и изузетно значајном археолошком локалитету и стога осећамо обавезу и одговорност да укажемо на чињеницу да је затрпавање остатака ове базилике неприхватљиво и молимо надлежне да што пре пронађу алтернативно решење којим би се конзервирани остаци базилике адекватно заштитили и сачували, а не да се покрију асфалтом, чиме би била нанета огромна штета нашем духовном и културном наслеђу које смо дужни да чувамо и сачувамо за будуће генерације“, наводи се у саопштењу Кабинета патријарха Иринеја.

        Српско археолошко друштво позвало је раније председника и премијера Србије, Министарство културе и информисања и скупштински одбор за културу да спрече затрпавање ранохришћанске базилике на локалитету Кладенчиште, код Беле Паланке.

        Откриће ранохришћанске базилике у близини трасе римског пута који је спајао источни и западни део Римског царства, недалеко од античке Ремезијане (данашње Беле Паланке), родног места Светог Никите Ремезијанског, сведочи о самим почецима хришћанске цивилизације на Балкану, навело је у саопштењу Српско археолошко друштво.

Темељи ранохришћанске базилике на Коридору 10

Темељи ранохришћанске базилике на Коридору 10

Заједно са остацима из Медијане, старохришћанским гробницама у Нишу и Царичиним градом, овај споменик би морао да буде заштићен и на адекватан начин презентиран свим заинтересованим посетиоцима, наводи се у саопштењу археолошког друштва.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *