Вијести, Православље, Свијет

Немачка исељава истакнутије хришћанске породице из Сирије

960198375

 

Хришћанско становништво Сирије у случају пада актуелне владе председника Башара ал – Асада ће бити дефинитивно уништено и протерано из те земље, а потом ће насиљу од стране екстремиста бити подвргнути они који исповедају традиционални ислам.

Ово мишљење је изразио у интервјуу за РИА Новости муфтија Фарид Салман поглавар Савета улема Руске Асоцијације Исламског Споразума.

” Парадоксално је да хришћанско присуство на Блиском истоку – представља гаранцију очувања традиционалног и цивилизованог Ислама. После сваког покоља, и истеривања хришћанског становништва са одређеног региона Блиског Истока, почиње уништавање традиционалног ислама . ” – Рекао је муфтија .Он је подсетио да је у Ираку готово цела хришћанска популација у оружаним сукобима протерана или уништена , на тај начин ” је некада милионско хришћанско становништво у овој земљи заправо сведено на минимум “. “Исто се догодило у Гази , иста ствар се тренутно дешава у Либану и Египту”, – рекао је саговорник агенцији.У случају да опозиција у Сирији преузме вођство у тој земљи, како сматра Фарид Салман, ” тамо ће хришћанска цивилизација просто престати да постоји”.” Ово је евидентно по акцијама које тренутно спроводе терористи на окупираним територијама: Минирање и уништавање манастира, цркава, скрнављење хришћанских светиња , светих места, реликвија, насиље над свештенством – отмице , убиства свештеника. Све се ово реализује по најгорем ирачком сценарију”, – рекао је муфтија .По његовим речима, представници западних земаља не спречавају ове догађаје, него још и подстичу хришћане да напусте Сирију. Као потврду овој тврдњи Фарид Салман наводи сведочење врховног муфтије Сирије, Ахмеда Бадр ал – Дин Хасуна, с којим је водио разговоре током вишедневних посета тој земљи.

” Он је посебно нагласио, да тренутно преостали конзуларни службеници појединих западних земаља, између осталих и Немачке, по азбучном списку посећују најзначајније сиријске хришћанске породице, којима упорно предлажу да се обрате конзулату за добијање виза за одлазак у исту ту Немачку . < … > Такав „миран“ излаз, односно принудна емиграција је облик међународног притиска на Сирију, на њено руководство и целокупно сиријско друштво. “,- рекао је саговорник агенцији.

Према његовим речима , у предратној Сирији није било поделе на религијским основама, а ова земља ” била је уопште јединствен модел, како данас истичу, толеранције у узаврелом региону ,какав је Блиски исток “. ” Да, постоје области компактно насељене , али је став владе председника Башара ал – Асада исти према сиријцима – а ово се односи на све сиријце, а не на поједине мањинске или већинске религиозне групације, овај однос је независан од религиозне припадности појединаца. ” – рекао је поглавар Савета улема РАИС.
Превео: Жељко Ињац

Извор: Русија.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *