Православље

Македонска православна црква забранила Фejсбук

Sv._Sofija_Ohrid_0030

Македонска православна црква је наредила својим свештеницима и монахињама да не користе Фејсбук или ће се суочи са санкцијама, рекли су црквени званичници.

“Свако међу свештенством ће се суочити са санкцијама ако користи Фејсбук”, портпарол Цркве, епископ Тимотеј, изјавио је у петак.

Епископ није открио разлоге за забрану, али извори из цркве рекли су да ће мере бити “примењене посебно на оне који изражавају личне ставове на Фејсбуку”.

Локални медији су известили да је правило предложио један од старијих епископа, Петар, који је бранио потез рекавши да треба да “заштити (вернике) од заблуда и манипулација”.

Забрана изгледа да показује јаз између високих свештеника и млађих, који су често користили друштвене мреже да привуку млађе генерације у цркву нудећи им верску наставу и савете.

Међутим, неки од њих су такође изразили своје личне ставове о политичкој ситуацији у земљи, понекад критикујући владу.

Иако су званично одвојене, црква је постепено повећала свој утицај у државним пословима од кад је Македонија прогласила независност од бивше Југославије 1991.

Македонска православна црква одвојила се од Српске православне цркве у 1967 и није призната од других православних цркава.

Већина Македонаца су православни хришћани. Они чине три четвртине становништва у земљи од 2,2 милиона становника.

Етнички Албанци, који чине око једне четвртине становништва су углавном муслимани.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *