Вијести, Православље

КИРИЛ: Украјина не може један политички став прогласити обавезним за све

ПОГЛАВАР РПЦ ЗА ПОГИБИЈУ ЉУДИ НА ЈУГОИСТОКУ УКРАЈИНЕ ОКРИВИО ОНЕ КОЈЕ УМЕСТО ДИЈАЛОГА ПРИБЕГАВАЈУ НАСИЉУ

  • Украјина може да се исцели и крене путем стварања пристојног живота за своје грађане „само ако буде заједнички дом за људе с различитим политичким убеђењима, који се у много чему разликују једни од других“ и да „не постоји алтернатива за дијалог“ – нагласио патријарх Московски и целе Русије

        ПАТРИЈАРХ московски и целе Русије Кирил окривио је за трагичне догађаје у Доњецкој области и Одеси оне који су објавили рат свом народу.

        „Одговорност је, пре свега, на онима који уместо дијалога прибегавају насиљу.

        Посебну забринутост изазива примена тешке војне технике у грађанском сукобу.

        Узрок примене силе неретко је приврженост политичком радикализму, негирање права грађана да изразе своја убеђења“ – наводи се у изјави руског патријарха објављеној на сајту Руске православне цркве.

        По мишљењу руског патријарха, у условима какви постоје у данашњој Украјини, не може се један политички став прогласити за једино могућ и општеобавезујући.

        Он сматра да се једном заувек треба одрећи од покушаја да се силом наметне своја тачка гледишта.

        „Позивам све стране да се уздрже од употребе оружја, да решавају сва питања путем преговора.

        У краткорочној перспективи Украјини је потребно барем примирје, у дугорочној – стабилан мир“ – истакао је поглавар РПЦ.

        Он сматра да Украјина може да се исцели и крене путем стварања пристојног живота за своје грађане „само ако буде заједнички дом за људе с различитим политичким убеђењима, који се у много чему разликују једни од других“ и да „не постоји алтернатива за дијалог“.

        „Потребно је, док још постоји таква могућност, чути један другог и покушати не само разрешити тренутне несугласице, већ и вратити се хришћанским духовним и моралним вредностима које су формирале народ Украјине, обогатиле га мудрошћу и истинољубљем“ – истакао је руски патријарх и додао да ће управо те вредности помоћи да се нађе пут ка миру и правди, „без којих је незамислива нормална будућност земље“.

Патријарх Московски  и целе Русије Кирил

Патријарх Московски и целе Русије Кирил

Патријарх Кирил је признао да је његово срце данас „са Украјином, са сваким њеним сином и кћерком, који преживљавају бол, тугу, збуњеност, негодовање, очај“.

Руски патријарх је истакао да се моли за упокојење свих жртава крвопролића, за спасење живота страдалих, за скори опоравак рањених.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *