Вијести, Православље

Кирил: У Европи као да оживљава крсташка идеологија која је доводила до светских ратова

УГРОЖЕН САМ ТЕМЕЉ НА КОЈЕМ ПОЧИВА ЕВРОПСКА ЦИВИЛИЗАЦИЈА

  • Иступивши на Светском руском народном сабору, патријарх Кирил нагласио: Некада заједнички хришћански фундамент Европе данас је подвргнут разарању. Хришћански морал замењује хедонистички култ којем се жртвују и породична верност, и животи зачетих а нерођених, па и сама природа човека. То је веома озбиљан изазов који Западна Европа неће моћи сама да савлада. Може опет, као у стара времена, бити потребна мисија Русије

         ПОГЛАВАР Руске православне цркве Кирил оценио је да је мисија савремене Русије да помогне обнови и очувању заједничког хришћанског фундамента на којем се формирала европска цивилизација.

         Иступивши на Светском руском народном сабору, патријарх Кирил је нагласио:

         „Некада заједнички хришћански фундамент Европе, како западни тако и источни, данас је подвргнут разарању. Русија засад још чува свој духовни фундамент и зто има шта да каже својим западним партнерима”.

         „Ми не треба да се бојимо – наставио је Кирил – тог дијалога, нити да скривамо вредности своје традиције и своје уистину сложене историје. А морамо знати да у Европи постоји опасност да оживи идеологија крсташа ”Drang nach Osten” која је већ доводила до светских ратова”.

Кирил: У Европи као да оживљава крсташка идеологија која је доводила до светских ратова

Кирил: У Европи као да оживљава крсташка идеологија која је доводила до светских ратова

Руски патријарх је указао и да се час у једној, час у другој европској земљи руше базични појмови о добру и злу, о добру и врлини, па упозорио:

„Хришћански морал замењује хедонистички култ којем се жртвују и породична верност, и животи зачетих а нерођених, а и сама природа човека. То је веома озбиљан изазов који Западна Европа неће моћи сама да савлада. Може опет, као у стара времена, бити потребна мисија Русије, њено сведочење о сачуваном поимању Бога, о моралу, породици, судбини народа, људском животу и његовом смислу”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *