Вијести, Православље

КИРИЛ: Постимо и молимо се за заустављање братоубилачког рата у Украјини

ОБРАЋАЊЕ ПАТРИЈАРХА СВЕКОЛИКОЈ РУСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ

  • „Руска православна црква, Црква духовно недељиве Руси, не може да дели јединствени народ Божији по политичкој, националној, друштвеној или било којој другој основи” — нагласио је поглавар РПЦ
  • Обраћам се зато свима од којих зависи доношење одлука: хитно зауставите крвопролиће, започните стварне преговоре ради успостављања мира и правде. У братоубилачком рату не може бити победника – упозорио је патријарх Кирил

         ПАТРИЈАРХ московски и целе Руси Кирил обратио се свеколикој Руској православној цркви.

         „Не може за нас данас ништа бити важније и ближе срцу од трајућег братоубилаштва које букти на територији Украјине, односећи нове животе — истиче се у саопштењу.

         — У јужним областима историјске Руси распламсао се братоубилачки рат”.

         По речима Његове Светости, „резултати крвавог сукоба су ужасавајући.

         Само ђаво може да слави победу када се сукобљавају браћа, уништавају један другог, наносећи ране, слабећи животне снаге народа”.

         „Руска православна црква, Црква духовно недељиве Руси, не може да дели јединствени народ Божији по политичкој, националној, друштвеној или било којој другој основи” — нагласио је поглавар РПЦ.

         Јер „Црква извршава мисију коју јој је поверио Господ Исус Христос, а не налоге ових или оних политичких снага. По томе се она и разликује од неких верских по називу, али суштински световних организација”.

         „Братоубилачки ратови се нису једном догађали у нашој историји. Управо они су довели до слабљења Кијевске Руси и пада разједињених кнежевина под налетом Бату-кана, до страшног Смутног времена у руској држави у 17. веку, до чудовишног по размерама крвопролића и успостављања на много година безбожничког режима почетком 20. века — наводи се даље у саопштењу.

         — Историјске лекције сведоче да братоубилачки рат увек рађа опасност од покоравања Отаџбине спољним силама. И у стара времена, и данас у таквим случајевима над нама се надвија опасност губитка истинског суверенитета народа”.

Патријарх Московски и све Руси Кирил

Патријарх Московски и све Руси Кирил

„Обраћам се свима од којих зависи доношење одлука: хитно зауставите крвопролиће, започните стварне преговоре ради успостављања мира и правде. У братоубилачком рату не може бити победника, не може бити политичких победа које су вредније од људских живота” — истакао је патријарх московски и целе Руси Кирил.

Он је дао благослов да се у свим храмовима узноси посебна молитва за мир и престанак братоубилачког рата у Украјини и позвао вернике на строго поштовање започетог поста.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *