Вијести, Православље

КИРИЛ: Покушаји наметања оружјем довешће до пропасти једну благословену земљу

ПОГЛАВАР РПЦ СЕ ОБРАТИО УКРАЈИНЦИМА ПОВОДОМ ТРАГЕДИЈЕ У ОДЕСИ И СУКОБА У ЗЕМЉИ

РУСКА православна црква дубоко жали што се у Украјини поново пролива крв, а политички екстремисти да силом намећу своја убеђења, не обазирући се на жртве – рекао је патријарх Кирил поводом трагичних догађаја у Одеси и Доњецкој области.

„Одговорност за ово што се догађа – нагласио је поглавар РПЦ – лежи првенствено на онима који, уместо да се окрену дијалогу, прибегавају насиљу. Посебно забрињава то што се у грађанском конфликту примењује тешка војна техника”.

Патријарх Кирил је истовремено позвао грађане Украјине да сва разногласја решавају без хватања за оружје. Само тако Украјина може оздравити и постати заједничка кућа за све своје грађане и људе различитих политичких уверења.

Изразивши саучешће породицама уморених у Одеси, Кирил је нагласио:

„Ужасна вест о људима који су живи изгорели у Дому синдиката у Одеси, потресла је моју душу и пробола је најдубљим болом. Пред очима целог света је извршен чудовишни злочин са којим се не могу помирити ни срце ни разум”.

патријарх Кирил

патријарх Кирил

Своје обраћање Украјинцима, поглавар РПЦ је завршио речима:

„Молим се за спасење и оздрављење Украјине, за прекид крвопролића, да милост Божија помогне да људи супротних политичких позиција чују и схвате једни друге. Да појме да покушаји да се своје мишљење наметне другима води пропасти једне предивне и благословене земље. У ово најтеже могуће време моје срце је са Украјином, са сваким њеним сином и кћерком који осећају бол, жалост, негодовање и очајање”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *