Вијести, Православље

КИРИЛ: Најмање десет свештеника УПЦ осуђено на смрт у одсуству

САМО У ДОЊЕЦКО-ГОРЛОВСКОЈ ЕПАРХИЈИ – ТРИ СВЕШТЕНИКА ПОГИНУЛА, А 60 ЦРКАВА ОШТЕЋЕНО

         ПАТРИЈАРХ московски и целе Руси Кирил забринут је због положаја свештеника и целог православног народа који се нашао у зони војног сукоба у Украјини.

         „Чуо сам за претње, а у неким случајевима и за смртне пресуде изречене у одсуству најмање десеторици православних свештеника Украјинске православне цркве Московске патријаршије” – изјавио је он, отварајући Свети архијерејски сабор Руске православне цркве у Москви.

         Руски патријарх је истакао да су се „у областима где су најактивније националистичке групације догађали случајеви вандализма, паљења цркава, дељења летака и лепљења плаката којима се шири међуконфесионална и међунационална мржња”.

         Поглавар РПЦ је саопштио да је само на територији Доњецке и горловске епархије у артиљеријским нападима страдало 60 цркава, од којих је 15 потпуно уништено.

         Било је случајева да су гранате погађале цркве током богослужења, убијајући и рањавајући вернике.

         Услед ратних дејстава, погинули су свештеници – протојереј Павел Жученко, протојереј Владимир Кресљански и јереј Георгиј Никишов.

         „Многи свештеници више пута су били противправно привођени, пребијани и испитивани уз примену насиља од стране националистичких групација” – истакао је руски патријарх.

Патријарх московски и целе Руси Кирил

Патријарх московски и целе Руси Кирил

Архијерејски сабор је највиши орган црквене власти и управе – сазива се најмање једном у четири године.

Претходно заседање одржано је 2013. године.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *