Вијести, Православље, Свијет

ИРИНЕЈ: Косово је за Србе оно што је Јерусалим за Јевреје

ОЦЕНИО ДА ЈЕ МАРТОВСКИ ПОГРОМ БИО ПОКУШАЈ УНИШТЕЊА КОРЕНА СРПСКОГ НАРОДА И ПОТИРАЊА ЊЕГОВОГ ПОСТОЈАЊА НА КИМ

  • „Све док је Косово у нашем срцу, уму и песмама оно ће бити наше, јер нада последња умире”, рекао је патријарх Иринеј, и додао да су се Јевреји после 2.000 година изгнанства вратили у Јерусалим, јер су вековима неговали наду да ће се то кад-тад догодити
  • Косово и Метохија је, истакао је, за Србију оно што је за Јевреје Јерусалим, а без њега Србија је „труп без главе и тело без срца”

ОБЕЛЕЖЕВАЊЕ 10-годишњице мартовског погрома на Косову и Метохији завршено је вечерас трибином на Правном факултету, на којој је патријарх Српске православне цркве Иринеј истакао да је тај догађај био покушај уништења корена српског народа и потирања његовог постојања на тим просторима.

Иринеј је студентима поручио да је, без обзира на тај покушај, СПЦ остала духовна оаза која крепи и улива наду српском народу на Косову и Метохији.

„Све док је Косово у нашем срцу, уму и песмама оно ће бити наше, јер нада последња умире”, рекао је Иринеј, и додао да су се Јевреји после 2.000 година изгнанства вратили у Јерусалим, јер су вековима неговали наду да ће се то кад-тад догодити.

Косово и Метохија је, истакао је патријарх, за Србију оно што је за Јевреје Јерусалим, а без њега Србија је „труп без главе и тело без срца”.

Европа, према његовим речима, види, зна и толерише чињеницу да одговорни за страшни злочин над Србима на КиМ нису кажњени, и зато се, за почетак, мора омогућити да се они који су прогнани врате на своја огњишта.

Иринеј је поручио да „они који кроје капу свету„ и хвале се демократијом и људским правима, морају да одлучујући о Косову и Метохији нађу праведно решење и не допусте да злочин и сила тријумфују.

Студентима се на манифестацији, коју су организовали Универзитетска омладина Београда и Правни факултет, обратио и декан Сима Аврамовић који је констатовао да на КиМ Срби и даље имају снажно упориште које погром није успео да спали и уништи.

Са правне тачке гледишта, Срби имају три снажне упоришне тачке за захтеве на које међународна заједница не може да остане глува, а то су реституција, реконструкција и репатријација, казао је Аврамовић.

У доба рата право заћути.

У доба рата право заћути.

Веома је важно, истакао је он, да СПЦ и њени храмови опстану на КиМ, јер са манастирима ће опстати и српске заједнице које око њих живе.

Комеморацији на Правном факултету је присуствовао и министар без портфеља у техничкој влади, задужен за КиМ, Александар Вулин, а културно-уметнички програм је извела глумица Ивана Жигон и трупа „Косовски божури”.

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *