Култура

Вуку Караџићу у част

15gwe1j

У Лозници отворен 80. Вуков сабор, једна од најстаријих и најзначајнијих културних манифестација у Србији, посвећена реформатору српског језика Вуку Караџићу.

У Вуковом дому културе у Лозници је химном Вуку Стевана Мокрањца свечано отворен јубиларни 80. Вуков сабор који негује традицију и успомену на познатог реформатора српског језика и писма Вука Стефановића Караџића.

Књижевно благо записано руком реформатора и његова борба за народни језик истинске су вредности које чине један од темеља српске културе, рекла је на свечаности помоћник министра културе Ана Вучетић.

Како је истакла да дуга традиција и континуитет обележавања Вуковог сабора указују на јединственост и значај те манифестације, која богатим културним програмом тежи очувању књижевног дела Вука Караџића, али и свеукупне народне традиције и стваралаштва.

Помоћник градоначелника Лознице Јездимир Вучетић је рекао да је та културна манифестација од свог почетка 1933. године до данас била оплемењивана и обогаћивана и да је успела током времена да одоли свим искушењима друштвених, политичких и историјских збивања.

Он је додао да је Вуков сабор заштићен као нематеријално добро културне баштине Србије и да су на тај начин град Лозница и Вуково родно место Тршић уписани на националној културној карти.

Првог дана сабора, вечерас је у Галерији Мине Караџић отворена Изложба позоришног плаката младог дизајнера Јована Тарбука, на којој су представљена дизајнерска решења плаката које је радио за представе Народног позоришта.

Драматург Жељко Хубач је, отварајући изложбу, рекао да позоришни плакат Јована Тарбука има моћ да преведе позоришну причу или драму у јединствену слику и нагласио да свођење дела на што једноставнију форму и суштину јесте највећа уметност.

Након тога, у Вуковом дому културе, глумци београдског Народног позоришта посетиоцима су приредили позоришну представу Хасанагиница, редитеља Јагоша Марковића, према делу Љубомира Симовића.

Током седам дана трајања манифестације, осим научних скупова на којима ће учествовати слависти и инострани преводиоци Вукових дела и записа, биће приређене бројне изложбе, књижевне вечери, позоришне представе и музички концерти.

Организатор овогодишњег 80. Вуковог сабора је Центар за културу Вук Караџић, док су покровитељи манифестације Министарство културе и информисања, Министарство финансија и привреде и град Лозница, као и бројни спонзори.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *