Култура

Умро Драган Николић, велики српски глумац иза којег је више од 100 улога

БИО СТАЛНИ ЧЛАН АТЕЉЕА 2012, АЛИ ИГРАО И У ЗВЕЗДАРА ТЕАТРУ И ПАРИСКОМ ПОЗОРИШТУ

  • Главне и веће споредне улоге остварио је у више од 80 филмова: Хороскоп, Бубе у глави, Улога моје породице у светској револуцији, Млад и здрав ко ружа, Бег, Кичма, Ко то тамо пева, Бановић Страхиња, Национална класа и бројним другим
  • Николић је добитник свих значајних филмских награда укључујући Награду за животно дело „Павле Вујисић“ 2000. године, а вишеструко је награђиван глумачким наградама на фестивалима у Нишу и Пули „Цар Константин“ и „Арена“
  • Глумио је и у кратким играним филмовима и на телевизији, а велику популарност донео му је лик Прлета из филмова и ТВ серије Отписани (1974.) и Повратак отписаних (1976.) у режији Александра Ђорђевића

        ЛЕГЕНДАРНИ српски глумац Драган Николић (72) преминуо је јутрос у болници у Београду после дуге и тешке болести, саопштио је Атеље 212.

        Драган Николић остварио је више од стотину улога, без којих се не може замислити домаћа филмска и позоришна уметност.

        Показао је да у његовом изражајном регистру има места и за незнане националне јунаке, романтичне заводнике са грађанским или полуграђанским педигреом, ликове са сумњивог врха и несумњивог друштвеног дна.

        Својом јединственом глумачком игром, привидно без напора, са великом сугестивношћу и непоновљивим духовним шармом Драган Николић удахнуо је живот култним антихеројима Џимију Барки, Флојду, Прлету, Попају, Влах-Алији, Уркету…

        Николић је рођен у Београду, 20. августа 1943. године. После студија глуме на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду, филмску каријеру почео је главном улогом у филму Живојина Павловића „Кад будем мртав и бео“ (1967.) године, за коју је награђен дипломом на Филмском фестивалу у Пули 1968. године.

        Главне и веће споредне улоге остварио је у више од 80 филмова Хороскоп, Бубе у глави, Улога моје породице у светској револуцији, Млади здрав ко ружа, Бег, Кичма, Ко то тамо пева, Бановић Страхиња, Национална класа и бројним другим.

        Николић је добитник свих значајних филмских награда укључујући Награду за животно дело „Павле Вујисић“ 2000. године, а вишеструко је награђиван глумачким наградама на фестивалима у Нишу и Пули „Цар Константин“ и „Арена“.

        Глумио је и у кратким играним филмовима и на телевизији, а велику популарност донео му је лик Прлета из филмова и ТВ серије Отписани (1974) и Повратак отписаних (1976) у режији Александра Ђорђевића.

        Као стални члан ансамбла Позоришта Атеље 212, у којем је од 1969. године, остварио је много улога и врло успешну позоришну каријеру Генералска ужина (Робер), Веза (Каубој), Коса (Бергер), Рано јутро (Лен), Зигер-Загер (Хари Флитон).

        У Звездара театру веома успешно играо је у представама: Птиц и птица, У пламену страсти, Мало љубави, мало мржње, Урнебесна трагедија. У Београдском драмском позоришту: Фредерик (Фредерик)…

Легендарни српски глумац Драган Николић

Легендарни српски глумац Драган Николић

Током две сезоне 1982. и 1983. године играо је у париском Theatre de la Vill главне улоге у представама На дну, Максима Горког (лопова Васка Пепела) и Мајстор и Маргарита.

Датум комеморације и сахране биће накнадно објављени.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара