Фото и Видео

Бивши амерички министар одбране тврди да би нуклеарни напад на Вашингтон одмах убио 80.000 људи

ВИЛИЈАМ ПЕРИ ТВРДИ ДА ЈЕ НУКЛЕАРНИ РАТ САДА ВЕРОВАТНИЈИ НЕГО ДОК ЈЕ ПОСТОЈАО СССР

  • Експлозија на Перијевом снимку у трену тешко рањава преко 100.000 људи којима нема ко да помогне. Председник и потпредседник САД су међу убијенима, а америчке безбедносне службе у хаосу

        БИВШИ амерички министар одбране Вилијам Пери (88) – који је био на челу Пентагона у време владавине Била Клинтона – направио је петоминутни филм којим упозорава на „ноћну мору“ која би могла да се догоди ако Вашингтон погоди нуклеарна бомба.

        Он истиче да су догађаји хипотетички, али да је садржај снимка „могући исход веома стварних опасности са којима се тренутно суочавамо“.

        Експлозија на Перијевом снимку у трену убија 80.000 људи. Више од 100.000 људи бива тешко рањено, али нема никог да им помогне.

        Председник и потпредседник САД су – према Перијевом сценарију – убијени, а америчке безбедносне службе у хаосу.

        Индикативно је што је недавно и Северна Кореја објавила снимак сличног садржаја.

        Пери је више пута упозоравао да је нуклеарна катастрофа извеснија него током Хладног рата и да постоји „стварна и све већа опасност“ од сукоба нуклеарним оружјем на чијем је развоју управо он радио.

        Као највеће опасности, Пери наводи нуклеарни терористички напад на велике америчке градове или оружани сукоб с Русијом који би могао постати и нуклеарни.

        Терористички напад нуклеарном бомбом или импровизованом нуклеарном направом могао би да се деси „било кад – следеће године или годину дана касније“, рекао је Пери у интервјуу крајем прошле године Пери.

        Он је по образовању математичар, а у сектор одбране је ушао средином 50-их после чега је имао кључну улогу у развоју и модернизацији нуклеарних снага – прво као стручњак за технологије, а потом и као виши званичник Пентагона где је био на више функција.

        Током Кубанске кризе 1962. Пери је тајно позван у Вашингтон да анализира обавештајне податке о совјетском оружју на Куби.

        „Сваки дан када сам ишао у центар за анализе, мислио сам да ће то бити мој последњи дан на Земљи“, написао је у недавно објављеним мемоарима.

Бивши амерички министар одбране Вилијам Пери

Бивши амерички министар одбране Вилијам Пери

Он је признао да је веровао и тада, као и сада, да је свет избегао нуклеарно разарање срећом исто колико и добрим одлукама.

Пери сматра да настојање Русије да модернизује нуклеарно оружје и планови САД да потроше стотине милијарди долара за унапређење нуклеарног арсенала представљају ирационално нуклеарно надметање.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара