Економске теме

Пензионери немају довољно, морају још да раде

Београд – Синдикат пензионера, након формирања нове коалиције ПУПС-а и СНС-а, саопштио је да страхује од резултата избора, подсећајући да је премијер Александар Вучић изневерио пензионере. Смањење пензија утицало је на такав став, мада, сматрају аналитичари, ни ова ни претходна власт није бринула о тој најбројнијој групи становништва.

Док чекају изборе, пензионери преживљавају, а неки су се одлучили да се се поново „запосле“. Уместо у топлом, седамдесетседмогодишња Рада Жунић дан је почела на улици. Када прода поврће, купује оно што јој је потребно.

„Нисам замишљала овако своју старост, да ћу да продајем на улици ову робу коју сад тренутно продајем“, каже она.

Пензионери које раде. Категорија у Србији у коју спада и седамдесетогодишњи Миливоје Митровић, који на импровизованој тезги зарађује за живот.

„Шта да седим кући када могу неки динар да узмем, а жена ми не ради не прима пензију“, рекао је Митровић.

Пензионери који живе у Србији, када се узме у обзир просечна пензија око 200 евра, тешко да могу своје животно доба назвати златним. Од новца који имају, док плате рачуне, храну, лекове, тешко да им остане за достојну старост, а некад и чоколада за унуке изостане. То такође значи да ретко ко од њих себи може да приушти неку другу активност попут позоришта, одласка на излет и слично.

Пензије су снижене пред крај 2014. године. Пензионерима, који су примали до 25 хиљада динара, пензије нису умањене. Онима који су добијали између 25 и 40 хиљада, за 22 одсто је умањено примање. Најстаријим суграђанима са највишим примањима, која прелазе 40 хиљада динара, додатно су умањене пензије, и то 25 одсто.

Због смањења пензија Синдикат пензионера се се жалио Уставном суду, мада безуспешно. Крајем 2015. дошло је до повећања пензија од 1,25 одсто које у Синдикату називају симболичним.

„Имамо посла са људима који су нас преварили, пензионери су врло угрожена популација и заиста је невероватно да је ова Влада и премијер Вучић, да су кренули прво на најугроженије и на најслабију популације, на стара лица преко 60 година”, сматра Владимир Дедић из синдиката пензионера Србије.

Није ова Влада прва која није претерано бринула о интересу пензионера, сматра главни и одговорни уредник НИН-а.

„Чини ми се да је мртва трка између ове и претходне владе. Она претходна јесте повећала пензије за 10 одсто, али после тога реално су пензије до краја мандата Цветковићеве владе смањене за десет одсто.Када погледате шта се десило откако су дошли на власт напредњаци и социјалисти, такође су су пензије смањене за више од десетак одсто“, каже главни уредник НИН-а Милан Ћулибрк.

Пензионери немају довољно, морају још да раде  (Фото: Н1)

Пензионери немају довољно, морају још да раде (Фото: Н1)

Коме ће пензионери дати свој глас је дискутабилно јер они гласају емоцијама, сматра Ћулибрк.

„Може Вучић бити најбољи на свету, као што је за мене добар, али само када би нас пустио да можемо да продајемо ово мало робе“…

Маја Драгић / Н1

Извор: Васељенска

Коментариши чланак

Коментара