Економске теме

Џорџ Сорош почео да купује злато да би рушио Путинову Русију

У СВЕТУ СЕ МНОГО ВИШЕ ТРГУЈЕ „ПАПИРНИМ ЗЛАТОМ“ НЕГО ПРАВИМ – ОДНОС ЈЕ 300:1

  • Џорџ Сорош, који напушта акције и друге финансијске инструменте и активно купује злато, покушава да изазове панику ради рушења рубље. Постижући тиме да руска централна банка, уместо да купује на тржишту девизе или злато у циљу слабљења рубље, почне да их продаје ради јачања рубље

Пише: Максим РЕВА

        ВЕЛИКИ светски инвеститори су 2016. године наставили да претварају своју финансијску имовину у физичко злато.

        Према подацима њујоршке берзе Comex, где се тргује фјучерсима за злато, у поређењу с августом 2015. године залихе физичког злата смањиле су се осам пута, при том је остао непромењен укупан број уговора о продаји жутог метала – 40 милиона тројских унци.

        Услед тога, у Њујорку крајем јануара 2016. године 99,81 одсто продатих фјучерса за злато физички није било обезбеђено златом. А однос између „папирног“ злата (уговора о продаји) и физичког у овом тренутку износи 1:300 у корист „папирног“.

        Подаци говоре да су у последњих неколико година главни купци злата Кина, Индија и Русија.

        У том светлу веома занимљиву изјаву дао је финансијски шпекулант Џорџ Сорош, који је изјавио да ће у Русији 2017. године доћи до дефолта. Чим дође рок за враћање значајног дела страних кредита.

        У својој књизи „Алхемија финансија“, која је угледала светлост дана још крајем 1980-тих, Сорош пише да је приметио како његове изјаве могу кардинално да утичу на тржишта и чак на економије суверених земаља, и одмах се оградио да се труди да не даје такве изјаве.

        Сорош цени своје речи, и оно што је рекао о Русији – није тек тако.

        И заиста, како преносе западни медији, Сорош, који напушта акције и друге финансијске инструменте и активно купује злато, покушава да изазове панику ради рушења рубље. Постижући тиме да руска централна банка, уместо да купује на тржишту девизе или злато у циљу слабљења рубље, почне да их продаје ради јачања рубље. Тада ће се на тржишту повећати понуда физичког злата, што ће омогућити да се привремено задржи раст цене злата и имовине компанија за производњу злата, које Сорош такође купује.

        Међутим, сводити такве изјаве, чак и великог финансијског играча, само на интересе његовог бизниса било би у најмању руку несмотрено.

Џорџ Сорош

Џорџ Сорош

Превише је оних на Западу који сањају свођење рачуна с Русијом. И сигурно је да ће искористити сваки пропуст руководства земље да им сан постане јава.

Зато се изјаве таквих одиозних ликова попут Џорџа Сороша не смеју занемарити.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара