Економске теме

Ди Велт: Русија форсирано купује злато јер Путин подрива доминацију долара и САД

КИНА КУПУЈЕ ЗЛАТО ИНТЕНЗИВНИЈЕ ОД РУСИЈЕ ЈЕР ЖЕЛИ НЕЗАВИСНОСТ ОД ДОЛАРА И ОД САД

  • „Ко купује злато, тај смањује доминацију западних валута – ту је руска рачуница. За куповањем злата стоји претендовање на глобалну власт у свету. Русија нема друге, односно економске разлоге за интензивну куповину злата“
  • Немачки лист тврди да су се руске резерве злата од 2005. године до данас увећале безмало четири пута. Само за протеклих 12 месеци наводно су порасле за више од 200 тона

         УТИЦАЈНИ немачки лист Die Welt објавио је да се многи у свету плаше почетка новог хладног рата између Русије и Запада, а да је хладни рат у финансијској сфери – већ одавно у току.

         Исти лист тврди да Москва „финансијски хладни рат“ користи за покушај да „сломи доминацију САД и Европе“:

         „Ко купује злато, тај смањује доминацију западних валута – ту је његова рачуница. За куповањем злата стоји претендовање на глобалну власт у свету. Русија нема друге, односно економске разлоге за интензивну куповину злата. Та држава је у тешкој економској кризи која траје од 90-тих година, а вредност рубље пада“ – уверен је Die Welt.

         Немачки лист тврди да су се руске резерве злата од 2005. године до данас увећале безмало четири пута. Само за протеклих 12 месеци наводно су порасле за више од 200 тона:

         „Путин жели да се одрекне употребе долара по сваку цену. Новац заиста може бити коришћен као финансијско оружје. Вашингтон га је у прошлости такође користио да би вршио притисак на Русију“.

         Die Welt указује да су западне санкције лишиле руске фирме могућности узимања кредита на међународним тржиштима и да су финансијске трансакције по правилу обављале у доларима:

         „Зато Путин сада жели да смањи зависност од водеће светске валуте. Русија се умешала у многе конфликте, па је у таквој ситуацији злато за Путина својеврсно осигурање јер вредност тог метала признаје цео свет. Оно не доноси камате, али штити од колебања на финансијским тржиштима. Злато је за Русију заштита од криза“.

         Исти лист посебно наглашава: „Куповина злата може бити знак и да Путин тежи да води агресивну спољну политику и у будућности“.

         Die Welt тврди да Москва своје резерве злата непрекидно увећава од 2008. године.

         И додаје: да је Кина једина земља која још интензивније купује злато него Русија. Њене резерве злата наводно су већ достигле 1.600 тона, па је Кина већ на петом месту по резервама злата. Русија је на шестој позицији, а прва четири места држе: САД, Немачка, Италија и Француска.

Ди Велт:Русија форсирано купује злато јер Путин подрива доминацију долара и САД

Ди Велт:Русија форсирано купује злато јер Путин подрива доминацију долара и САД

Die Welt процењује: „Кина злато купује вероватно из истих разлога као и Русија. Пекинг такође тежи независности од долара и од САД“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара